May 30, 2011

De ik-ga-op-kamers-quilt is af.

Afgelopen vrijdag had Oudste Dochter haar laatste 2 examens. Een pittig dagje dus. Ik had van te voren bedacht dat het dan leuk zo zijn als de ik-ga-op-kamers-quilt af zou zijn. De afgelopen weken had ik hard gewerkt aan de bies. Ik moest nog een paar lijntjes quilten en dan zou hij klaar zijn. En hoe gaat dat dan bij mij….. het blijft toch weer liggen. Uiteindelijk heb ik me vrijdag dus enorm moeten haasten om hem af te krijgen. Maar dat is gelukt.Vooral het maken van het label viel me tegen. Ik gebruik hiervoor band dat ik ooit gekocht heb in het winkeltje van Monique Lyonnet. Zie hier voor het verhaal hoe ik daar ooit terecht kwam.Vervolgens heb ik de quilt gewassen en in de droger gedroogd. Dat doe ik altijd. Een quilt is tenslotte een gebruiksvoorwerp. Om 16.00 uur ’s middags was de quilt klaar en toen Oudste Dochter om 16.30 uur thuiskwam lag de quilt op haar bed.Ze is er heel blij mee.De quilt is heel eenvoudig doorgepit in ruitvorm. De ruiten zijn 3 bij 3 inch. Het doorpitten ging vrij vlot. Maar ik moet zeggen ik heb daar ook geen hekel aan.De quilt is gemaakt van een jellyroll. Het patroon komt uit het boek Jelly roll quilts van Pam en Nicky Lintott. In dit boek staan een aantal leuke patronen voor quilts om te maken van een jelly roll. Wat mij betreft is dit boek een aanrader. De jelly roll die ik hiervoor gebruikt heb is Glace van 3 Sisters (Moda). De quiltis met de naaimachine gemaakt, maar met de hand doorgequilt.Oudste dochter is nog steeds op zoek naar een kamer in Utrecht. Als iemand iets weet horen we dat heel graag.

Groeten,

Marian

May 27, 2011

Rij D aan Jane gezet.

For english see below.

Zoals al eerder gemeld werk ik met Jane van achteren naar voren. Tja, eigenwijs hè. Ik ben nu bezig met de blokjes van rij C.  Ondertussen heb ik rij D aan elkaar gezet. Deze lange rij heb ik aan de lap die ik al had gezet. Het wordt echt wat nu.


Over dat aan elkaar zetten gesproken: ik doe dat dus niet goed. Ik ben nu bezig, dus kan het niet meer veranderen. Maar voor de mensen die nog moeten beginnen met het in elkaar zetten van Dear Jane is het misschien wel handig om te weten hoe het wel moet.Jaren geleden heeft iemand van onze bee uit Zutphen een cursus gevolgd bij Mariet Soethout. Mariet vertelde toen dat de Dear Jane niet rij voor rij in elkaar gezet moet worden. Dan gaat de quilt namelijk trekken en scheefhangen. Mariet had een schema gemaakt voor het in elkaar zetten van de quilt. Ik heb daar een kopietje van gekregen. Ik neem aan dat dit zo wijd verspreid is, dat het niet erg is dat ik er hier een foto van laat zien.Groeten, 

Marian

As mentioned before I work the other way round with my Jane (M to A). I am a bit pigheaded. To follow the common route is a bit dull… I am now making the blocks from row C. In the mean time I have attached row D to my Dear Jane quilt. It is beginning to look like a real quilt I think.

The way I attach the blocks (row by row) is not the correct way. Obviously I did not know that when I started and I cannot change it now.

Someone from our Zutphen-bee once followed a course at Mariet Soethout. Mariet is a famous Dutch quilter. If you Google her name you will see very beautiful quilts. A lot of them she designed herself. In the last Quiltmania some quilts of her were shown. Anyway according to Mariet attaching row by row is not the way to make the quilt. She designed a scheme for it. I hope it is some use to you.

Greetings,
Marian

May 25, 2011

De sterrenrand van Phebe.

Ik ben eigenwijs. Met alles in het leven en dus ook met quilten. Als ik een patroon koop lukt het me niet om me er aan te houden. Ik begin altijd wel braaf volgens het patroon maar al gauw vind ik dat saai. Zo ook met de sterrenrand van Phebe. In de quilt van Di Ford staan de sterren zo:Maar dat vond ik meteen al niet zo mooi. Ik vind het een beetje stijf al die rechte sterren zo naast elkaar. Dus wat heb ik gedaan: alle sterren een kwart slag gedraaid.


Over de kleuren van de sterren heb ik van te voren heel goed nagedacht. Ik ben pas met de sterren begonnen toen ik het middenstuk en de geappliceerde border (bijna) af had. Eerder heb ik geen overzicht en dan kan ik niet goed de kleuren kiezen.


Ik vond dat de sterren rustig moeten zijn. Niet teveel opvallen. Het aandachtspunt van de quilt is het middenstuk met de vaas en de poppetjes. Vandaar dat ik heb geprobeerd de sterren blended te maken. En dat was heel moeilijk, want ik ben niet zo “blended” van mezelf.Ik moet zeggen dat ik heel tevreden ben met het resultaat. Tuurlijk zitten er een paar sterren bij die ik bij nader inzien liever anders had gemaakt. Maar die ga ik niet weghalen hoor. Daar geloof ik niet zo in eigenlijk. Als ik goed naar de quilt van Di Ford kijk zitten er ook een paar sterretjes bij die mooier hadden gekund. Ik denk maar zo: door de wat minder mooie sterren vallen de mooie nog meer op. Links van het midden in de bovenrand zit een lelijke. Zie je hem zitten? En rechtsonder die roze.... blah.Ik ben nu bezig met de driehoekjes van frame 12. Ik moet er 584 maken heb ik berekend, dus ik ben nog wel even bezig.

Groeten,

Marian

May 22, 2011

I thee wed: klaar

Gisteren was het prachtig weer, maar vandaag viel wel heel erg tegen. Maar: een mooie gelegenheid om I thee wed af te maken. En dat is gelukt.Ik vind hem zelf heel leuk geworden. Dat komt vooral door de blauwe achtergrondstof. Ik heb zoveel mogelijk de kleuren aangehouden die in het voorbeeld stonden. De blauwe vogeltjes heb ik bruin gemaakt, want anders zouden ze wegvallen tegen de achtergrondstof. Ik laat het borduurwerk inlijsten in een notenhouten lijst, net zoals de twee andere huisjes die ik al af heb. Heb ik die al laten zien op mijn blog? Geloof het niet. Die houden jullie dan nog tegoed.

Ik heb alweer plannen voor het volgende huisje. De lila stof en het garen liggen al klaar. Dat wordt dan het vierde huisje uit de serie.Groetjes,

Marian

Het borduurwerkje is ontworpen door de dames van Blackbird Designs. Zij hebben een serie van huisjes om te borduren genaamd Remember Me. Hier vind je foto's van alle tot nu toe verschenen patronen. Het is een serie van 9, maar er zijn er pas 6 verschenen. Hier, hier en hier heb ik er eerder over geschreven.

May 20, 2011

Phebe Quilt Update

For English see below.

Gisteravond heb ik de randen van frame 11 aan mijn Phebe Quilt gezet. Dat doe ik met de naaimachine. De quilt meet nu ongeveer 1.70 bij 1.70 meter, dus om dat allemaal met de hand te doen... Zelfs met de naaimachine ben ik er nog een paar uur mee bezig geweest. Omdat het zo’n dun randje is moet het goed vastgespeld worden aan de ruitjes van frame 10. Hierbij een detail van de buitenste randen.
Vanmorgen probeerde ik een foto te maken van mijn totale Phebe. Maar dat valt dus niet mee: omdat de quilt al zo groot is krijg ik hem niet meer goed op de foto:Het lijkt wel of hij schots en scheef is. In werkelijkheid is de quilt echt vierkant hoor. Ik ben zelfs verbaasd hoe vierkant hij is: voor elke kant had ik precies evenveel ruitjesblokken nodig. Ik ben nog op een stoel gaan staan om een betere foto te krijgen van de quilt. Maar dat hielp niet.

Toen dacht ik: weet je wat ik hang hem aan de waslijn. Ik heb jammer genoeg niet zo'n mooi bruggetje als Ingrid. Maar zelfs voor de waslijn is hij te groot. De onderkant hangt in het aardbeienbed.


Kijk eens wat wij veel aarbeien gaan eten binnenkort:De kersenboom, waar ik het eerder over had ziet er nu zo uit:


Ik ben al begonnen met frame 12: nog een rode dogtooth rand.

Schieten jullie al op met je Phebe quilt?

Groeten,
Marian

Yesterday I attached frame 11 to my Phebe Quilt. I did it with my sewing machine.  The quilt is now 1.70 by 1.70 meters (in inches it is 67 by 67), so that is too big to attach a border by hand. Even with the sewing machine it took me a few hours.

This morning I tried to make a picture of my Phebe Quilt. That is not so easy: because the quilt is very large it is hard to make a picture:

The quilt seems to be very un-square. However it really is square; I am even surprised at how square it is. For every side I needed the same amount of lozenges.

I put the quilt on the floor to take a picture.  I even stood on a chair to make a better picture, but that did not work. You’ll just have to believe me: the quilt is square. Even for the washing line outside the quilt is too big.

I have already started with frame 12: another red dogtooth frame.
Have a nice day.
Marian

May 18, 2011

Heel veel driehoekjes / Lots of triangles

For english see below.

Ik heb toch Phebe maar weer opgepakt. Begin juni hebben we weer een bijeenkomst bij Petra Prins en dan wil ik wel iets kunnen laten zien. Ik ben bezig met rand 12. Dat is vanuit het midden gerekend de 4e driehoekenrand. De eerste twee driehoekenranden (dogtooth) waren nog wel te doen. Maar hoe groter de quilt hoe meer driehoekjes nodig.Over de 3e driehoekenrand (na de sterren) heb ik 4 weken gedaan. Ik heb hem helemaal met de hand gemaakt en kon geen driehoek meer zien. Nu ga ik proberen of het met de naaimachine sneller gaat. De ruitjesrand heb ik ook op de machine gedaan en dat ging heel goed. Lees hier maar hoe ik dat gedaan heb.Maar eerst moeten de driehoekjes geknipt worden. Ik zou ze natuurlijk kunnen snijden, maar ze zijn zo ieniemini dat ik dat niet aandurf. Dus dan maar met de methode die ik altijd gebruik: ik teken de driehoekjes op de stof met paternoplaat en knip ze dan uit.Dat zijn dan dus heel veel driehoekjes om te knippen.


Ik ga er vanavond nog maar even mee verder, want het zijn er nog lang niet genoeg.

Groetjes,
Marian

P.S. op de achtergrond de Ik-ga-op-kamers-Quilt, die bijna af is.

After some weeks I have decided to pick up my Phebe Quilt again. In the beginning of June we have a bee at Petra Prins. I want to show some progress then. I am working on frame 12. That is the fourth dogtooth border from the centre. The first 2 dogtooth borders were not too much work. However the bigger the quilt gets the more triangles I need.

To make the 3rd dogtooth border took me 4 weeks. I made it completely by hand and was fed up with triangles. Now I am going to try to sew them on my sewing machine. I hope that will be less work. I made the lozenge border with the sewing machine as well. That went very well. You can read about it here.

But first the triangles have to be cut. I need many many triangles.I will continue with it tonight, because I need many more.

Greetings,
Marian

P.S. on the background you can see the Ik-ga-op-kamers-Quilt, which is almost finished.

May 17, 2011

Ouwetje

For english see below.

Dit is een merklap, die ik een paar jaar geleden gemaakt heb. Ik ben er in 2003 aan begonnen en heb er vooral op vakantie aan gewerkt. Vandaar dat hij pas in 2006 af was. Het was echt mijn vakantiewerkje. Avond aan avond zat ik te borduren. Als we weer terug waren legde ik hem weer in de kast tot de volgende vakantie.Het patroon komt uit (hoe kan het ook anders) een oude Ariadne.De kleuren komen precies overeen met het voorbeeld. Dat was waarschijnlijk de reden dat deze merklap me zo aansprak.Mensen die hier al vaker geweest zijn hebben waarschijnlijk al gezien dat ik van frisse kleuren houd.

Fijne dag.

Marian

Today I will show you a sampler I made a few years ago. I started in 2003. I only worked on it in the summer holidays. That's why it took me a few years to finish it (2006). The chart is from an old Dutch magazine called Ariadne. The colours I used are the same as in the chart. That is probably the reason this sampler appealed to me. People who have been here before probably have noticed that I like fresh colours.


Have a nice day.

Marian

May 16, 2011

De Ik-Ga-Op-Kamers-Quilt

Terwijl Phebe en Jane om mijn aandacht vechten ben ik ook nog bezig met het doorpitten van een quilt voor onze oudste Dochter.  Ze is vandaag begonnen met haar examens (Nederlands) en hoopt eind juni haar diploma VWO in haar zak te hebben. Ze staat er goed voor, dus ik heb er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken. Zelf ziet ze het af en toe wat minder zitten, maar dat is (hopelijk) alleen maar de examenstress.En daarna? Ja dan begint het studentenleven. En wat krijg je van een quiltende moeder als je op kamers gaat? Juist: een lekker warm dekentje.Ze heeft zelf de stoffen uitgezocht. Het zijn een beetje kerstige stoffen, maar dat wilde ze juist graag, omdat ze tussen kerst en oud en nieuw verjaart. De quilt is gemaakt van een jelly-roll.


Ik ben bezig met de laatste steekjes doorpitten. Daarna moet nog het biesje erom heen. Dat vind ik altijd zulk saai werk… Volgende week vrijdag  heeft ze haar laatste examens (Latijn en Biologie) en dan is ze klaar. Ik probeer de Ik-Ga-Op-Kamers-Quilt dan ook klaar te hebben. 

Groeten,

Marian

P.S. Ze is op zoek naar een kamer in Utrecht, maar daar is een kamer heel moeilijk te vinden. Als iemand nog een tip heeft zou dat heel fijn zijn. Svp mailen naar: phebeandjane@online.nl

May 14, 2011

Hoe is het toch met Phebe? How is Phebe doing?

For English see below.

Hoe het met Phebe gaat? Nou om eerlijk te zijn ligt Phebe een beetje stil. Oei.  Ik had het ineens gehad met die saaie randen. Maar ik kan wel wat foto’s laten zien van de applicatierand.

Vorige keer heb ik laten zien hoe ik het middendeel heb opgebouwd. Vervolgens komt een rand met dogtooth (hondentanden), dan de applicatie border en dan weer een border van dogtooth. In de quilt van Di Ford zijn de dogtooth rood. Ik heb er echter voor gekozen om ze van een blauwe stof te maken. Ik heb de dogtooth-borders met de hand gemaakt. Dat doe ik met een malletje van paterno-plaat.Voor de applicatierand heb ik eerst de achtergrondstof aan het middenstuk genaaid en pas daarna ben ik gaan appliceren. Ik weet dat er mensen zijn die eerst appliceren en dan pas de rand aan het middenstuk zetten. Beide methodes zijn dus mogelijk.De applicatierand is zeker zoveel werk als het middenstuk. Omdat het vier keer min of meer hetzelfde is wordt het wel een beetje saai op den duur. En dan lonken de sterren…  Ik heb nog steeds mijn applicatierand niet helemaal af. Wie ziet waar nog iets moet gebeuren?Ja klopt helemaal, boven in en rechtsonder….De steeltjes van de besjes heb ik niet geappliceerd. Die ga ik borduren. Dat moet ook nog gebeuren… Ik zal Phebe dus toch maar weer eens tevoorschijn halen en verder gaan. 

Groeten,

Marian


How is my Phebe Quilt doing? Well… to be honest I haven’t made any progress lately. Suddenly I was bored with all the dull borders. But I can show you some pictures of the appliqué border.

Last time I showed you how I built up the centre piece. Next to the centre piece comes a border of dogtooth. Then the appliqué border and then again a border of dogtooth. In Di Fords quilt the dogtooth are red. I have chosen to make them of blue fabric. I made the dogtooth borders by hand. I use a template of paterno plaat (I do not know what it is called in English. It is a thin plate of synthetic material).I first attached the background fabric to the centre piece and then started the appliqué. However I know there are people who first do the appliqué and when that is finished attach the border to the centre piece. So both methods are possible.The appliqué border is at least as much work as the centre piece. Because you make more or less four times the same border it gets a bit dull after a while. That is the point you want to start with the stars for the next border. I still haven’t finished my appliqué border completely. Who can see what is still missing?Exactly, in the top and below on the right side.The stems of the berries I have not made yet. I want to stitch them. That is also one of the things I have to finish. So maybe it is time to pick up Phebe again and start working on it.

Greetings,

Marian

May 11, 2011

Merklap / Sampler

For english see below.

Dit is een merklap die ik in 2006 heb gemaakt. Voor mij is deze merklap verbonden met het overlijden van mijn schoonvader. We waren op vakantie in Canada toen we 's ochtends heel vroeg gebeld werden met het trieste bericht dat hij was overleden. De avond tevoren had ik nog zitten borduren. Ik weet zelfs nog precies bij welke letter ik was.


Het patroon komt uit een oude Ariadne. Ik heb ooit het geluk gehad om voor heel weinig geld (15 euro) op marktplaats de jaargangen 1977 -1994 over te kunnen nemen. Wat een leuk blad was dat toch. Als ik het nu doorblader zie ik altijd wel iets leuks om te maken.

Groeten,

Marian


This is a sampler I made in 2006. For me this sampler is connected with the passing away of my father-in-law. We were in Canada for a holiday when we got a call very early in the morning. That's when we heard the sad news. The evening before I had made some stitches. I still know which character I was stitching.

Greetings,


Marian

May 10, 2011

Blackbird Designs Remember me. I thee wed.

Hierbij een update van het borduurwerkje, waar ik op het moment druk mee ben. Eigenlijk ben ik de laatste weken meer aan het borduren dan aan het quilten....

Zover ben ik nu:Ik heb gelukkig bijna het gras af. Dat is net zo saai als grasmaaien (maar ruikt niet zo lekker). Om de bloem, vogeltjes en hartjes moeten nog stiksteekjes komen. Dan komen ze beter uit.

Het borduurwerkje is ontworpen door de dames van Blackbird Designs. Zij hebben een serie van huisjes om te borduren genaamd Remember Me. Hier vind je foto's van alle tot nu toe verschenen patronen. Het is een serie van 9, maar er zijn er pas 6 verschenen.

Zoals een oplettende lezeres van dit blog al opmerkte: dit is de borduurversie van de Home Sweet Home Quilt van de Blackbird dames. De dames hebben ook een blog. Ik heb de patronen besteld bij Crownstitches. Officieel zijn de patronen niet los van elkaar te koop, maar bijvoorbeeld hier kan dat wel. Nu stop ik met reclame maken.

Zover was ik vorige week:


Ik ben dus lekker opgeschoten afgelopen week.

Fijne avond.

Marian


This is an update of the embroidery I am working on at the moment. In fact the last few days I did more embroidery than quilting... This is how far I have progressed:


I am glad I have almost finished the grass. It is as boring as mowing grass. Around the flower, the little birds and the hearts I will make some backstitches. 


The sampler is designed by the ladies of Blackbird Designs. They designed a series of houses to cross stitch. The series is called Remember Me. Here you can find pictures of all the samplers in this series. It is a series of 9, however only 6 charts are available upto now.


As a reader from this blog remarked: this is the embroidery version of the Home Sweet Home Quilt by the Blackbird ladies. The ladies have a weblog, where you can follow them. I bought the charts from Crownstitches, a dutch webshop. Officially you can only buy the entire series. However this is a webshop where you can buy the charts individually. 


This is how far I had progressed last week:


Have a nice evening.


Marian

May 9, 2011

Opzet en stofkeuze Dear Jane / Setup and fabric for my Dear Jane

For English version see below

Ik heb een aantal vragen gekregen over de stoffen die ik gebruik voor mijn Dear Jane Quilt. Zoals al eerder verteld ben ik als compleet groentje begonnen met de Dear Jane Quilt. Ik had vaag iets opgevangen van een trip around the World. Dat had Jane gedaan, dus dat zou ik dan ook maar doen. Ik had al wat mooie stofjes klaarliggen. Tenminste ik vond ze mooi. Het waren wel niet echt civil war stofjes, maar dat zou de pret niet drukken, toch?Ik had stoffen in 5 kleuren (lichtblauw, donkerblauw, groen, rood en oranje) en in 4 motieven (streep, bloem, stip en een golfpatroon). Dat zou toch genoeg moeten zijn voor een trip around the World?Vervolgens heb ik een schema getekend. Het middelste blok, G8 zou ik geel maken en vervolgens telkens 1 kleur erom heen. En dan proberen om niet teveel dezelfde motieven naast elkaar te plaatsen. Zo ziet het schema eruit:Vervolgens heb ik rij M gemaakt. Afhankelijk van het soort blok heb ik het meest geschikte motief bijgezocht. De kleur stond al vast in mijn schema. Telkens als ik een rij af heb zoek ik in de volgende rij het beste motief uit. Nu bijna 3 jaar later werk ik nog steeds zo.

Ik vind zelf dat de trip around the World niet heel duidelijk naar voren komt. Maar door het gebruik van steeds dezelfde kleuren en motieven wordt het geheel wel rustig. De stoffen zijn van Moda, van de ontwerpster American Jane uit de serie Look and Learn.

Het middenstuk van de quilt ziet er zo uit:Hierbij nog een paar foto’s van de quilt:
Fijne avond.
Groeten,
Marian

I have had some reactions from readers concerning the fabric I use for my dear Jane quilt. As I mentioned before I was a complete rookie when I started with this quilt. Someone mentioned to me that the original quilt had a trip around the world. I decided I would use that as well. What was good enough for Jane would be good for me. I had already some nice fabric in my cupboard. At least I thought the fabric was nice. The fabric was not really civil war, but that would not matter I thought.I had fabric available in 5 colors and 4 motifs. That would be enough for a trip around the world?I started with making a color scheme. The centre block G8 I would make yellow and then 1 color at a time around the centre block. This is what the scheme looks like:I started with row M. Depending on the block I selected the most suitable fabric. The correct color was mentioned in my scheme. Every time I finished a row I would select the fabrics for the next row. Now, almost 3 years later I still work like this.
I think the trip around the world does not show very clearly. However by using the same colors and motifs all the time I feel the result is quite nice. The fabric is from Moda, from the designer American Jane from the line Look and Learn.

The centre piece of the quilt looks like this:Some more pictures of my Dear Jane quilt:
Have a nice evening!
Marian
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...