September 30, 2011

Vierlande merklap

Ik ben anderhalf jaar geleden begonnen met het borduren van een Vierlande merklap. Marcella is ook bezig met een Vierlande merklap. Samen met haar ga ik vanaf nu regelmatig een update geven van mijn vorderingen. Kijk zo ziet mijn lap er nu uit:


Vierlande is een gebied in Duitsland ten zuidoosten van Hamburg. Tussen 1770 en 1870 zijn was daar de bloeitijd van de Vierlande-merklappen. De merklappen werden in die tijd bijna alleen met zwarte zijde op naturelkleurig linnen geborduurd.

Ik heb mijn merklap als pakket besteld bij de webshop "Historische Stickmuster".

Ik werk met zijden garen van "au Ver a Soie in vooral zwart en een beetje donkerblauw en lichtblauw/grijs. Dit is de eerste keer dat ik er mee werk en ik ben er niet overdreven enthousiast over. Geborduurd ziet het er erg mooi uit, maar tijdens het borduren blijft het alsmaar aan mijn handen haken.

Meer over Vierlande en de merklappen is o.a. hier en hier te vinden.

Annelies is ook bezig met een Vierlande-merklap. Zij doet mee aan een SAL van Needleprint.

September 28, 2011

Sjaantje met drie randen

Tadaaah, hier is ze dan: Sjaantje met drie randen erom heen. Het valt niet mee om haar helemaal op de foto te krijgen. Er was niemand thuis om de quilt even op te houden. Ik ben uiteindelijk op een stoel gaan staan om de foto te maken. De kleuren op de foto zijn natuurlijk toch weer  iets anders dan de werkelijkheid.

Gisteravond heb ik de derde driehoekenrand eraan gezet. En waar ik bij de eerste twee randen nog dacht: "Is het wel mooi dat blauw? Is het niet te zwaar? Had ik dit wel moeten doen?" Jullie kennen dat vast niet, maar dat soort twijfel gevoelens heb ik dan. Maar nu na de derde rand is de twijfel weg en ben ik heel tevreden. Dat blauw is goed voor mijn quilt.

De eerste keer dat ik de DJ in het boek zag werd ik verliefd op de rand. Hoe die Jane dat toen toch allemaal zo mooi bij elkaar gezocht heeft. Ik zie haar gewoon zitten bij een petroleumlampje of kaarsje. En dan zo'n mooie quilt maken, dat is echt mega-knap.

Dan heb ik het maar makkelijk met mijn Sjaantjeslap. Er zijn heel veel voorbeelden te vinden op het wereld-wijde-web, waardoor ik een goed idee heb wat ik mooi vind en wat niet. Verder zijn alle patronen voor mij op maat getekend in het boek. Het enige wat ik nog moet doen is lapjes erbij zoeken. En daarvan heb ik er meer dan Jane had, schat ik zo in.

Ik ga nu gauw verder met de laatste rand. Na bijna 3 jaar bezig te zijn geweest met deze quilt wil ik hem nu snel afmaken.

Fijne avond allemaal.

Groeten,

Marian

September 27, 2011

Weer een paar driehoeken af

En weer heb ik een paar driehoeken gemaakt voor mijn Sjaantjeslap. De hele bovenste rij is nu ook af.
Tussen de driehoeken zet ik allerlei blauwe stofjes.
De bedoeling is om de hele rij vanavond vast te maken aan de rest van de quilt.
Nog 13 driehoeken en 2 hoekblokken te gaan: het einde komt in zicht!!

Groeten,
Marian

September 25, 2011

Nieuw boek

Afgelopen zaterdagochtend was het weer Phebe-club bij Petra Prins. Ik vond het heel leuk om Petra (Guusje Creatief) even in het echt te zien met het begin van haar Phebe-quilt. Naast heel hard werken aan de laatste sterrenrand ben ik uiteraard ook even de winkel ingelopen om rond te snuffelen. En dat was de moeite waard. Ik heb een heel leuk nieuw quilt-boek gekocht.

Nu heb ik eigenlijk al heel veel quiltboeken, maar zoeen als deze nog niet. Er staan prachtige foto's in van rood-groene applicatie quilts. Kijk maar eens naar deze:

In verband met copyright kan ik jullie jammer genoeg niet meer laten zien. Volgens mij is bovenstaande foto eigenlijk al over de grens. Jullie moeten dus verder maar van mij aannemen dat het een mooi boek is. Achterin het boek staan 5 ontwerpen van quilts om zelf te maken.

Deze quilts komen dus ook op mijn "quilts to make"-lijstje te staan. Ik durf niet te vertellen hoeveel daar al op staan. Hebben jullie ook zo'n lijstje van quilts die je nog wilt maken?

Groeten,

Marian

September 23, 2011

Groninger meebreideken

In 2008 heeft een wolwinkel in Groningen (Wolhemel, bestaat jammer genoeg niet meer) patronen uitgegeven voor het breiden van een deken. In de wandelgangen werd dit de Groninger meebreideken genoemd.

Drie soorten wol of katoen waren beschikbaar voor het breien van de deken. Van alle drie werd een draad opgestuurd, zodat je even kon proefbreien. Natuurlijk was de duurste het mooist: een merino wol van Drops. Deze heb ik bij Wolhemel besteld. Eigenlijk wilde ik graag naturel, maar dat garen was niet meer op tijd leverbaar. Daarom heb ik een andere kleur besteld: een soort lavendel blauw/lila. Echt een heel mooie kleur. Daar heb ik zeker geen spijt van.

Vanaf 1 oktober 2008 werd wekelijks het patroon van een blok op de site van Wolhemel gezet. Het waren heel verschillende blokken zoals je op de foto's kunt zien.

Uiteindelijk heb ik 25 blokken gebreid. Daarna heb ik elk blok gewassen in een wolwasmiddel en  geblokt m.b.v. 4 sokkenbreinaalden. Daarna liet ik het geval liggend drogen op een handdoek. Dat ging i.h.a. heel goed. 1 of 2 blokken waren zo wijd dat ze niet goed vierkant werden, maar die heb ik midden in mijn deken verwerkt. Vervolgens heb ik de blokken met vasten aan elkaar gehaakt. Om de deken heb ik het randje gehaakt dat ook om mijn gehaakte deken zit.

In oktober 2008 ben ik ermee begonnen en in september 2009 was de deken klaar. Hij is heerlijk warm. Eind 2009 is de harde schijf van mijn computer gecrashed waardoor ik de meeste patronen kwijt ben. Gelukkig had ik de deken toen al af. Dames van Wolhemel: nogmaals bedankt voor het organiseren van dit project.

Nu ben ik moed aan het verzamelen voor The Great American Aran Afghan. Heeft iemand daar al ervaring mee?

Fijn weekend.

Groeten,

Marian

September 21, 2011

Oud borduurwerk

Nu een berichtje over een merklap die ik denk ik in 2005 heb gemaakt. Suf om het jaartal er niet in te borduren, denk ik nu achteraf. Het patroon is al veel ouder en komt, hoe kan het ook anders, uit een Ariadne ergens begin jaren 90.

Omdat de lap is ingelijst en achter glas zit is het heel moeilijk een goede foto te maken, zonder allerlei lichtspiegelingen. Uiteindelijk heb ik het hele geval op de grond gelegd en een foto gemaakt. Op de eerst versie van de foto zag je nog net m'n grote teen. Die heb ik maar weggepoetst, dat leidt alleen maar af.

De merklap hangt al jaren in mijn huiskamer, vlak bij deze . Ik ben er nog lang niet op uitgekeken. Hier vind je nog een oud borduurwerkje dat ik ooit gemaakt heb.

Fijne avond.

Groeten,

Marian

September 18, 2011

Vier driehoekjes + een glimp

Vier driehoeken heb ik afgelopen week gemaakt van mijn Dear Jane quilt.

Dit zijn niet zulke moeilijke driehoeken om te maken. Eigenlijk vind ik de driehoeken veel makkelijker om te maken dan de blokjes. Wat wel veel meer werk is, is het overnemen van de patronen op de stof. Kijk maar eens goed naar de driehoeken: er zitten weinig dezelfde stukjes in een driehoek, terwijl dat bij de blokjes wel zo is. Ik werk met paternoplaat en gebruik er op het moment heel veel van.

De driehoeken liggen op mijn Groninger Meebreideken.

Toch heb ik minder driehoeken gemaakt dan de bedoeling was. Zoals ik in mijn vorige berichtje vertelde ben ik begonnen met de medaillonquilt in kerststoffen: de kerststerrenquilt. Losjes gebaseerd op de medaillon-quilt van Mariet Soethout, maar ik ga  hem toch anders maken. De bedoeling is om vooral randen met sterren te maken.

Zien jullie dat links op de foto: een dogtooth-rand van driehoekjes. Hoewel ik na de 500-zoveel driehoekjes in de Phebe-quilt had gezworen nooit meer een driehoekje te maken, ben ik toch overstag gegaan. Maar hier hoef ik per rand maar 28 driehoekjes aan elkaar te zetten, dus dat valt wel mee. Het staat wel heel leuk.

Ik mag het resultaat natuurlijk nog niet laten zien, want dat kan pas bij de volgende bijeenkomst. Maar hier zien jullie alvast een glimp.

Groeten,

Marian

September 14, 2011

Toch iets nieuws begonnen

Zoals jullie weten ben ik met verschillende quilts bezig. Daarnaast ligt er nog een stelletje in de kast te wachten tot ik een keer tijd heb. Daarom mocht ik van mezelf in 2011 niet met een nieuwe quilt beginnen. Het idee was en is om in 2011 zowel Jane als Phebe af te ronden. De top dan hè, we gaan niet overdrijven. En ik lig aardig op schema. Dan mag ik als beloning in januari 2012 met een nieuwe quilt beginnen. Wat een planner ben ik hè? Maar daar kan ik niks aan doen, da's de aard van het beestje....

Maar...... in februari liep ik met Bea en Marjan in Vijfhuizen. Daar hebben we genoten van de quilts van Supergoof. Nu hadden we die al een keer gezien, omdat Ingrid op onze Bee in Zutphen een show-and-tell had gehouden. Dus hadden we ook speciaal aandacht voor de quilts van Mariet Soethout. Al slenterend langs haar quilts stonden we ineens voor haar medaillonquilt met de naam Britannia. Mariet heeft die in 1994 gemaakt. En die quilt is mooi! In het echt nog mooier dan op de foto.

Heel spontaan hebben we toen met z'n drieën afgesproken om ook een medaillonquilt te gaan maken. En gisteren zijn we voor het eerst bij elkaar gekomen. We zijn inmiddels met z'n zessen: Bea, Marjan, Ingrid, Anja, Greet en ik. Niemand anders heeft een blog, dus het is aan mij om de vorderingen te tonen. Die zijn er nog niet hoor, want gisteren was het vooral heel gezellig. We komen 1 keer per maand bij elkaar.

Ik heb nog een stapel kerststofjes liggen. Van die echte, in het rood en groen. Daarvan ga ik een medaillonquilt maken: de kerststerrenquilt. Ik heb me voorgenomen om me deze keer niet te haasten. De planning (ja hoor) is dat de quilt over 5 jaar klaar is. Volgende keer kan ik hopelijk het eerste blok laten zien.

Fijne avond.

Marian

September 11, 2011

Alweer Dear Jane

Op het moment ben ik alleen maar bezig met m'n Dear Jane. Sinds de laatste update vorige zondag heb ik 1 hoekblok en 5 driehoeken gemaakt.

Ik denk er helemaal niet meer over na of ik het leuk vind. Die quilt moet en zal nu snel af. Kennen jullie dat gevoel?

Ik heb nu de onderste rij driehoeken af en ook de linkerrij. Ik ga zo dadelijk verder met driehoek nummer 6 van de bovenste rij.

Ik moet nu nog 2 hoekblokken en 21 driehoeken maken. En dan natuurlijk nog de golfjes erom heen. 't Zou toch wat zijn als ie over een paar weken echt af is. Dan moet ik hem nog wel quilten natuurlijk....


Ik houd helemaal niet van doelstellingen tijdens het quilten. Ik doe het voor de lol en het is absoluut geen verplichting. Maar stiekem probeer ik toch deze quilt af te hebben als de  herfstvakantie begint (= 15 oktober). Zou het lukken?

Ik wens iedereen een fijne zondag toe!


Marian

September 8, 2011

WIP-6: Civil War Tribute

In januari 2010 heb ik me opgegeven voor de BOM van de Civil War Tribute bij Dorry. Elke maand (in het begin dan, maar daarover verder op meer) kreeg ik van Dorry een envelop toegestuurd. Daar zat een stapeltje stoffen in en ook het patroon. De quilt is, gezien de grootte (2,5 bij 2,75 m), het beste met de naaimachine te maken.


Waarom ben ik daarmee begonnen? Eigenlijk is dat niks voor mij, want ik houd helemaal niet van voorgeprogrammeerde quilts. Toch heb ik er bewust voor gekozen om me te abonneren op deze quilt. De reden is de volgende: vaak zie ik prachtige quilts die anderen gemaakt hebben. Deze zijn dan gemaakt van bruine en beige stoffen. Beetje antiek. En mooi! Altijd ben ik dan van plan ook een quilt van zulke stoffen te maken, maar dat lukt niet. Ik kan dat gewoonweg niet. Altijd koop ik dan toch weer blauwe of rode stofjes, of jaren-30-stofjes, terwijl ik zo van plan was beige en bruine stofjes te kopen. Dat is dus de reden voor mij om mee te doen met deze BOM. Ik wil ook een antieke bruin/beige/paarse quilt maken.


Ik moet eerlijk zeggen dat ik wel eens zo'n envelop heb opengemaakt en dacht: "Hoe kunnen deze stofje nou in 1 blok gecombineerd worden. Dat wordt toch lelijk." En dat werd het dan niet. Het werd mooi. Dus: ik kan niet anders zeggen: voor mij een leerzame ervaring. Ik merk dat ik sindsdien toch andere stoffen koop. En de quilt: die wordt prachtig.


Trouw maakte ik elke maand mijn blokjes. Maar op een gegeven moment kreeg Dorry leveringsproblemen. Niet haar schuld, maar toch een beetje jammer. Toen is de quilt een beetje op de achtergrond geraakt. Ik heb nu nog drie enveloppen met stof liggen en ik geloof dat ik nog 2 enveloppen moet krijgen. Maar, deze quilt ga ik dus zeker afmaken. De bijpassende achterkantstof heb ik al gekocht.


Groeten,


Marian

September 4, 2011

Dear Jane update

1 dag te vroeg de update van mijn Dear Jane quilt, maar morgen heb ik niet veel tijd. Ik moet eerlijk toegeven dat ik hard heb gewerkt aan Sjaantje de laatste weken. Sinds de laatste update op 5 augustus heb ik 14 driehoeken gemaakt en 1 hoekblok. Ook heb ik om de hele quilt een randje van 0,25 inch gemaakt. Da's echt smal hoor. Maar ja, het moet, want anders passen de driehoeken niet. In totaal heb ik nu 2 rijen driehoeken af en aan mijn quilt gezet. Kijk zo ziet dat er uit.Om de quilt goed op de foto te krijgen moest-ie met 2 man worden vastgehouden. Onder protest natuurlijk vanwege de draadjes....

Ik ben dus nu op de helft met m'n driehoekenranden. Ik ben nu wel heel gemotiveerd om de andere 2 ook snel af te maken. Daarna komt er nog een "golvend" randje omheen en dan.... is de top af. Dat zal een feest zijn, zeg.

Ik ben benieuwd naar de andere Dear Jane updates. 't Zal wel stil zijn zonder de webloggers. Ik mis ze wel!

Groeten,

Marian

September 1, 2011

WIP-5: Sterrenquilt

Hier is nummer 5 van mijn WIP-lijstje: de Sterrenquilt.Het patroon komt uit het boek: "Big Book of Best Loved-Quilt Patterns". Het patroon heet daar Hexagon Star. Ik wilde er een twee persoons quilt van maken en had berekend dat ik daarvoor 306 sterren nodig had. Een nogal ambitieus plan dus. Op een gegeven moment vond ik de achtergrondstof erg overheersend en heb ik de quilt weggelegd. Maar als ik hem nu terugzie vind ik de sterretjes eigenlijk wel heel leuk. Deze ga ik dus zeker afmaken. Ik heb al 52 sterren aan elkaar zitten en in de kast vond ik nog een prettige verrassing: een stapeltje van 12 sterren. Maar of ik de 306 sterren ga halen weet ik nog niet. Ik zie wel hoe ver ik kom.

Fijne avond.

Marian
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...