October 31, 2011

Vierlande (2)

Het is de laatste dag van de maand en dus tijd voor de update van mijn Vierlande-merklap. Vorige keer heb ik uitgebreid beschreven dat Marcella en ik maandelijks een update geven van onze vorderingen aan deze merklap. Heb je dat bericht gemist, klik dan even hier.

Tussen al het Dear Jane geweld door (ik ben fanatiek aan het quilten, maar daarover een andere keer meer) heb ik toch nog tijd gehad om  iets aan mijn Vierlande merklap te doen. Links de stand van zaken deze maand en rechts hoe ver ik vorige maand was.

En zo moet de merklap worden:
't Is een meerjarenproject hoor, maar met kleine stapjes elke maand is de merklap vanzelf een keer af.

Aanvulling: inmiddels doet Jeanny ook mee aan de SAL. Wat gezellig! Nog meer deelnemers? Meld je gerust aan.

Groeten,
Marian

October 29, 2011

Blok 2 van de kompasroosquilt

Zoals ik al eerder had geschreven ben ik begonnen met een kompasquilt van ijzige winter/kerststofjes. De bedoeling is om elke maand 1 blok te maken. In september ben ik begonnen. Afgelopen maand heb ik blok 2 gemaakt.

Door de 2 blokken naast elkaar te leggen zie je al een beetje hoe de quilt eruit komt te zien. Mijn bedoeling is om 12 of 16 blokken te maken.

Hier nog een detail van de kleine sterren, die tussen de kompasrozen komen. De blokken zitten nog niet aan elkaar, dus dit sterretje ziet er nog een beetje rommelig uit. De blokken liggen trouwens op mijn Groninger meebreideken.

Ik heb heel veel vragen gekregen over hoe ik de puntjes zo netjes heb gekregen. Eerlijk gezegd doe ik maar wat, maar volgende maand zal ik daar foto's van maken en er een logje aan wijden.

Fijn weekend!
Marian

October 26, 2011

Kerststerretjes

Zoals beloofd hierbij een plaatje van het begin van mijn medaillonquilt. Ik maak hem van kerststoffen. De naam staat al vast: de Kerststerrenquilt. De bedoeling is namelijk om heel veel randen met verschillende soorten sterren te maken.

Hoe groot de quilt gaat worden? Ik heb nog geen idee. Al werkend aan de quilt zal ik wel zien wat een mooi formaat is. Ik ontwerp de quilt zelf. Nou klinkt dat imposanter dan het is, want ik gebruik gewoon bestaande sterpatronen. Maar ik bedenk wel zelf welke sterpatronen ik zal gebruiken, hoe groot de sterren zijn en waar ze moeten komen. Mijn idee nu is om de sterren bij elke volgende rand steeds groter te maken. Tussendoor wissel ik dan af met simpele randen om het geheel weer op een goede maat te krijgen voor de volgende rand.

Kijk hier liggen de sterretjes al klaar voor de volgende rand. Ik heb er 24 nodig.

Zoals al eerder gezegd: ik ga me niet haasten met deze quilt. Op de bee is het zo gezellig, dat ik nog wel een hele tijd wil doen over deze quilt. Ik mik op kerst 2016, of zoiets.

Fijne avond!
Marian

October 25, 2011

Beauties op de bee

Vandaag laat ik jullie een paar beauties van quilts zien. We hadden vanmorgen bijeenkomst van onze medaillon-quilt-bee (zie ook hier).

Ingrid had vorige keer nog helemaal niks en heeft in de tussentijd bijna een hele quilt gemaakt. Da's echt ongelofelijk snel.
De echte kenners zien meteen dat dit de medaillonquilt is uit het boek "Patchwork quilts op de naaimachine" van Hanne Vibeke de Koning. Ingrid  heeft de quilt helemaal met de naaimachine gemaakt.


Ingrid had ook nog een tweede quilt bij zich. Hieraan is ze al langer bezig. Deze quilt is ook supermooi en staat nu op mijn wensenlijstje.
Het patroon van deze quilt heeft in Quiltmania no 82 (maart/april 2011) gestaan.


Anja heeft ook al een begin gemaakt met haar medaillonquilt. Ze heeft ergens een merklap opgescharreld en gebruikt die als middenstuk. Mooi hè.
Marjan had ook een paar prachtige "oude" quilts bij zich om te laten zien.

En hoe het zit met mijn medaillonquilt? Die laat ik volgende keer zien.


Fijne avond!
Marian

October 24, 2011

Van buiten naar binnen quilten

Op mijn vorige bericht kreeg ik een paar bezorgde reacties. Ik had namelijk gezegd dat ik eerst de driehoekenrand en dan pas de blokjes ga doorpitten. Twee lezeressen wezen mij erop dat dit niet slim is. Je moet altijd van binnen naar buiten quilten. Anders houd je in het midden misschien stof over en krijg je richels aan de achterkant. En weet je wat: ze hebben helemaal gelijk.

Daarom was ik vorige week eerst begonnen met het doorpitten van de sashings tussen de blokjes. Dan zit het middenstuk goed vast. Pas daarna ga ik de driehoekenrand quilten. De bezorgdheid is dus niet nodig. Maar toch, bedankt voor het meedenken!

Groeten,
Marian

October 23, 2011

Doorpitten

Ik ben begonnen met het doorpitten van mijn Sjaantjes-lap. In het begin moet ik dan altijd weer heel erg wennen. De eerste steekjes zijn zeer onregelmatig. Ik ben so wie so niet zo bedreven in het doorpitten. Bij mij wordt het al gauw de country-style: grote en onregelmatige steken.

Ik ben begonnen met het doorpitten van de sashings. Dan zit de quilt meteen goed vast. Daarna ga ik van buiten naar binnen doorquilten, te beginnen met de driehoekrand

De niet-gepatchte driehoeken ga ik heel eenvoudig doorquilten: 3 verticale lijnen. Om de afstand te bepalen gebruik ik behangerstape. De blauwe markeerstift is namelijk niet goed te zien op de blauwe driehoeken. De boogjes ga ik ook doorquilten, maar dat doe ik pas als ik de hele driehoek-rand af heb.

Het is mijn bedoeling om elk blokje door te quilten op een manier die het beste bij het blokje past. Maar dat vind ik wel moeilijk. Dus af en toe spiek ik even in het DJ-boek en op het oude Supergoof-weblog. Niet om te kopieren, maar wel ter inspiratie.

Tussendoor probeer ik ook nog wat aan mijn Vierlande merklap te werken. De volgende update daarvan is op 31 oktober en ik wil dan wel enige vooruitgang hebben gemaakt.

Fijne zondag!
Marian

October 21, 2011

Sjaantje gesandwiched

Pfffff...... wat een werk is het sandwichen toch. Met pijn in mijn rug en beschadigde vingers zit ik dit stukje te typen.

Eerst heb ik mijn top mooi gestreken. Dat had ik tussendoor al een paar keer gedaan hoor, maar door al het vouwen zaten er wel weer kreukels in.
Daarna heb ik de achterkant op maat geknipt en aan elkaar genaaid. Ook de tussenvulling moest nog op maat geknipt worden. Dat was niet zo'n karwei, want ik had een grote rol gekocht. Voor de tussenvulling heb ik een mengsel van katoen en bamboe gebruikt. Kijk hier maar voor meer details. Deze tussenvulling is "eco-friendly" en zeer geschikt voor mensen met allergie.

En toen begon het grote werk. Ik heb de lappen stuk voor stuk op een, met fiberfill omwikkeld, houten frame gespeld. Dit frame heb ik geleend van quiltvriendin Bea. En daarna rijgen maar.

Het voordeel van het frame is dat het op tafel kan liggen. Het nadeel was wel dat we gisteravond met het bord op schoot bij de tv gegeten hebben omdat de eettafel vol lag. De kinderen vonden dat helemaal niet erg voor een keer.

Gisteravond om 12 uur heb ik de laatste rijgsteekjes gemaakt. En nu kan het grote quilten beginnen. Ik heb er zin in.

Groetjes,
Marian

October 19, 2011

Kompasroos

Hoewel ik eigenlijk van mezelf in 2011 niks nieuws mag beginnen heb ik dat stilletjes toch gedaan.
Ik vond namelijk in de kringloopwinkel een oude Knipmode, met daarin een mooie quilt: de kompasroosquilt. En die heb ik altijd graag willen maken. In mei 2010 heeft Ingrid Supergoof op onze bee in Zutphen een show-and-tell van een aantal van haar quilts gehouden. Toen heeft ze ook haar kompasroosquilt laten zien. En die is heel mooi. Volgens mij is haar quilt min of meer volgens hetzelfde patroon, dat in de Knipmode staat, gemaakt. Dus toen ik het tijdschrift met patroon een tijdje geleden bij toeval vond, dacht ik "het moet zo zijn"en ben ik ermee begonnen.
1 blok is nu af en ik ben bezig met de tweede. Mijn bedoeling is elke maand een blok te maken. Dan heb ik over een jaar 12 blokken, genoeg voor een quilt van een mooi formaat. Het is heel leuk om te doen. En ik kom meteen van mijn fobie voor ronde vormen af. Deze fobie heb ik opgelopen bij blokje M7 van de Sjaantjeslap.
Als stof gebruik ik een beetje winterse/kerstige stoffen in ijzige kleuren. De stoffen zijn deels uit de serie Figgy Pudding van Basic Grey, aangevuld met stoffen van mijzelf. Of ik de geappliceerde rand met blaadjes ga maken, die in het patroon staat, weet ik nog niet. Eerst maak ik 12 blokken en dan denk ik na over de rand.

Fijne dag.
Marian

October 16, 2011

Schulprand Dear Jane: hoe ik het doe.

Ik zat een beetje aan te hikken tegen de schulprand van de Dear Jane quilt. Deze wil ik er beslist om heen hebben, maar wat is de beste manier om dit te doen?

Dit is hoe ik het uiteindelijk heb gedaan. Of het de beste manier is, zal na het quilten van de hele lap blijken. Ik zou dus niet zomaar mijn voorbeeld volgen maar eerst eens kijken hoe het bij mij uitwerkt.

1 Eerst heb ik m.b.v. paternoplaat een mal gemaakt voor de schulprand. Op bladzijde 157 van het boek staat bovenaan in de driehoek het patroon.
2 Vervolgens heb ik stroken geknipt, die ruim breder zijn dan de schulprand.3 Vervolgens heb ik de stroken met de naaimachine aan de quilt genaaid.

4 Met potlood heb ik m.b.v. de paternoplaatmal de schulpjes op de rand getekend.De mal bewaar ik goed, want ik weet niet of na het quilten het potlood nog goed te zien is. Tot 1 cm van de potloodlijn ga ik quilten. Als de hele lap doorgequilt is, knip ik een halve cm vanaf de potloodstreep de schulpjes uit. Hoe ik dan de bies erom heen ga maken? Ik denk maar helemaal met de hand. Maar zover is het nog lang niet. 

Komende week ben ik vrij en dan ga ik de achterkant op maat maken en kijken of ik tijd heb om de quilt te sandwichen. Ik laat t.z.t. het resultaat hier wel zien.

Groeten,
Marian

October 14, 2011

Phebequilt van Bea

Zoals ik al eerder heb verteld is Bea tegelijk met mij begonnen aan de Phebe-quilt. Dat was in juni 2010 (en niet 2011 zoals ik per ongeluk eerst had geschreven). Maar daar waar ik ben blijven hangen bij de laatste sterrenrand heeft zij stug doorgewerkt. En nu is haar quilt klaar. Echt helemaal klaar: gequilt, bies erom en label achterop. En hij is me toch MOOI geworden!!!! Bea heeft zelf geen blog en nu mag ik hem laten zien.

Omdat we maar met z'n tweeen waren, en de quilt een joekel is, konden we hem niet helemaal op de foto krijgen. Maar zo krijgen jullie toch een idee hoe de quilt eruit ziet. Als ik de foto zo zie krijg ik toch ook weer de kriebels om mijn Phebe weer op te pakken.

Allemaal een heel fijn weekend toegewenst.

Groeten,
Marian

October 13, 2011

Sterretjes

Eerder had ik jullie al iets laten zien van mijn sterrenquilt in wording. Een WIP-je dus. Ik ben daar in 2007 mee begonnen. Toen was ik nog maar net aan het quilten en heb speciaal voor deze quilt een stapeltje rode en blauwe stofjes gekocht. Toen had ik nog niet zoveel stoffen, dus in deze quilt zitten dan ook veel dezelfde stofjes.
Ik had al 52 sterren aan elkaar zitten, maar heb die nu weer losgehaald. Niet allemaal hoor, maar gewoon in 2  helften. Ik wil namelijk toch wat meer verschillende stoffen gaan gebruiken en de sterren in de quilt wat door elkaar husselen. Ik ben bang het verschil tussen 2007 en nu duidelijk te zien is als ik de nieuwe sterren aan de bestaande lap zet.
Ik heb al 71 sterren gemaakt. Dat valt helemaal niet tegen. Ik weet niet hoeveel het er moeten worden. Ik zet nu in op 168 (12 bij 14 sterren), maar het kunnen er best meer of minder worden. Het is een heel simpel patroontje, waar ik maar 1 malletje voor nodig hebt. Als je goed naar de sterretjes kijkt kun je zien dat alle onderdeeltjes dezelfde vorm en grootte  hebben. Ik merk dat ik, na het toch wel ingewikkelde gepruts aan mijn Sjaantjeslap, het heerlijk vind om nu iets eenvoudigs te maken.
De laatste 2 foto's zijn bij lamplicht, zonder flits gemaakt. Vandaar het kleurverschil.

Fijne dag.
Marian

October 11, 2011

Het zwarte gat

Het zwarte gat na het afmaken van mijn Dear Jane Quilt bestaat voor mij niet hoor. Ik heb nog meer dan genoeg te doen. Lees hier maar eens over mijn WIP-lijst. Ik ga nu eerst verder met deze WIP-jes. En natuurlijk mijn Phebe-quilt, waarvan ik alleen nog "maar" de laatste sterrenrand hoef te maken. Pas op 1 januari mag ik van mezelf met een nieuwe quilt beginnen. En dat is ook weer moeilijk, want welke zal ik dan gaan maken? SBS, HomeSweetHome, NI, of iets veel eenvoudigers. Daar denk ik nog rustig even over door.

Maar ik moet natuurlijk ook verder met m'n Sjaantjeslap. Tussenvulling heb ik in huis. Ik weet eigenlijk nog niet of ik Hobbs of Bamboo zal gebruiken als tussenvulling. Over de achterkant heb ik al wel nagedacht: kijk deze wordt het.

En nog een (niet zo scherp) plaatje van dichtbij.

Om de quilt moet een schulprand komen. Eigenlijk heb ik niet zo'n idee hoe ik dat zal doen. Van Annelies begreep ik dat zij daar ook een beetje over aan het tobben is. Nu kreeg ik een heel aardig mailtje van Diana met een link erin, waarin precies beschreven staat hoe de schulprand gemaakt moet worden. Diana, dank je wel!!!

Verder wil ik jullie allemaal heel erg bedanken voor jullie enthousiaste reacties op mijn Dear Jane Quilt. Echt hartverwarmend en heel goed voor mijn quilt-zelfvertrouwen.

Groeten,
Marian

October 9, 2011

3 jaar en 8 dagen

3 jaar en 8 dagen, zo lang is het geleden dat ik het eerste blokje van mijn Dear Jane Quilt maakte. Vol enthousiasme was ik toen. En ik had geen benul wat ik me op de hals haalde. En nu, zoveel tijd later, is de top klaar.

Vanmorgen om 11.15 was het laatste blok klaar. Dit is het hoekblok met de ster en de bloem, waarin Jane zo aangrijpend "in wartime" heeft geborduurd.

Daarna heb ik de laatste driehoekenrand aan de quilt gezet. Al met al ben ik daar nog zo'n 2 uur mee bezig geweest, dus vanmiddag rond 13.30 uur was het dan echt zo ver. En wat er toen door me heen ging? Het best te omschrijven als een mengelmoes van opluchting, blijdschap en trots.

Maar tegelijkertijd vind ik het ook jammer dat de quilt af is. Hoewel ik echt wel eens heb zitten mopperen op Jane, vanwege het moeilijke blokje, of de pieterpeuterige stukjes, was de quilt de afgelopen 3 jaar toch een onderdeel van mijn leven geworden.

En nu mag ik de lap dus gaan quilten. Eerst uiteraard sandwichen, wat altijd mijn minst favoriete karweitje is van het hele quiltproces. Maar goed, daar moet ik door heen. En dan ga ik eens kijken met welk kleur garen ik de quilt ga doorquilten. Dus ik denk dat het wel eind oktober is voordat het quilten kan beginnen.

Ik dank jullie allemaal hartelijk voor alle aanmoedigingen die jullie in de reacties hebben neergeschreven. Dat was voor mij de laatste weken echt een stimulans om de driehoekjes weer op te pakken.

Fijne zondag allemaal.
Marian

October 7, 2011

Gisteravond

Gisteravond gierde de wind om het huis. De regen plenste tegen de ramen. En wat was het binnen gezellig. Kaarsje aan, lekker kopje thee. En wat lekkers erbij. Donderdagavond is voor de meiden in dit gezin altijd bijzonder. Dan kijken de drie dochters en ik samen naar Expeditie Robinson. Dat is al jaren een traditie bij ons. Manlief vindt het vreselijk en kijkt niet mee, maar wij zitten met z'n viertjes te genieten.
Maar ondertussen zit ik niet stil natuurlijk. Ik ben wel bezig met m'n driehoekjes. Maar dat gaat niet zo snel als anders. Toch heb ik weer 2 driehoekjes af. Vooral de rechter was nogal gepruts, vanwege alle kleine driehoekjes. Nog 3 blokken te gaan. Zou het lukken dit weekend?

Groeten,
Marian

October 5, 2011

Eindsprintje

Sinds afgelopen zondag heb ik 6 driehoeken gemaakt. Dat krijg je met zo'n vrije dag. Ik ben dus met een echte eindsprint bezig. Ik ben nu zo gemotiveerd om de QUILT af te krijgen dat ik elk vrij moment eraan zit te werken. Hoewel ..... nu het einde in zicht komt overvalt me ook wel een lichte nostalgie. Ik ben al zo lang bezig met deze quilt. Ik zal hem missen. Maar, ik ben er nog niet; hij moet ook nog even gequilt worden.

Het waren niet de moelijkste driehoeken, maar zoals gewoonlijk toch wel weer heel wat kleine priegelstukjes.


Sinds de laatste update op 5 september heb ik 2 hoekblokken en 22 driehoeken gemaakt. Nu ik het zo typ sta ik er zelf ook wel een beetje van te kijken.


Ik moet nu nog 4 driehoeken en 1 hoekblok. Daarna maak ik alvast de stof voor de schulprand aan de quilt vast. Ik ga het denk ik net als Annelies doen; pas na het quilten knip ik de schulpjes.


Kijk hier liggen alle blauwe lapjes al klaar die tussen de gepatchte driehoeken komen. Mooie stofjes hè?

Fijne avond allemaal. 1 keer raden wat ik ga doen!!

Groeten,

Marian
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...