November 30, 2011

Vierlande update

En ineens is het de laatste dag van de maand en tijd voor de Vierlande update. Met z'n vijven zijn we al: Marcella, Jeanny, Willy en Basje (via de blog van Marcella). Als je nog mee wil doen dan kan dat hoor. Het is een hartstikke leuk werkje en het is heel gezellig om zo samen met anderen te borduren.
Vanwege m'n Dear Jane heb ik niet zoveel gedaan, als ik wel zou willen. Maar dat ga ik straks inhalen. Ik zie me al helemaal zitten met de kerst: onder m'n Dear Jane (die dan hopelijk af is), bij de kerstboom, genietend van een kerstmuziekje en van m'n vrije dagen. En weet je wat ik dan ga doen: borduren aan mijn Vierlande merklap.
Kijk dit is mijn merklap nu:

En vorige maand was ik zover:

Dus, als je goed kijkt, kun je zien dat ik toch nog wel iets heb gedaan.
Het is ontzettend leuk om te doen. Maar: een foutje maken is er niet bij. Alle figuren zijn symmetrisch, dus als je ergens een foutje maakt zie je dat meteen. Geen gesjoemel dus, maar zo af en toe achteruit borduren. Kijk hier nog een detail van de lap:

Nu ga ik eens gauw kijken hoe mijn 4 Vierlande-maatjes het eraf hebben gebracht.

Fijne avond.
Marian

November 27, 2011

Geen tijd

Ik heb GEEN TIJD: niet om te bloggen en niet om blogs te lezen. Zo druk ben ik met het doorpitten van mijn Sjaantjeslap. Ik wil de lap graag helemaal gequilt hebben als de kerstvakantie begint. Dus jullie snappen dat dat nog een hele klus wordt. Zo werk ik graag: ik houd ervan mezelf deadlines op te leggen, dan schiet ik lekker op. Maar wees niet bang, ik vind het nog steeds heel leuk om te doen.

Vorige week had ik een toevallige ontmoeting met Judith in de winkel van Petra Prins. Alleen wist ik niet dat zij het was, want ze durfde zich niet voor te stellen. Dat vond ik eigenlijk wel heel jammer. Ze heeft wel een foto gemaakt van mij en mijn quilt.

Groetjes,
Marian

November 25, 2011

Zweedse baksels

Afgelopen week ben ik heel druk geweest, maar helaas amper met quilten. Ik heb al een paar dagen geen blog gelezen, dus dit weekend ga ik eens lekker bijlezen. Ik kan dus ook niks quilterigs laten zien deze keer. Maar wel iets anders leuks. Manlief is deze week in Stockholm geweest en bracht een heel leuk tijdschrift voor me mee: Bakbok. Nu kan ik helemaal geen Zweeds, maar dat is ook niet nodig want Bakbok is natuurlijk bakboek.

In dit Bakbok staan heerlijke recepten. Kijk maar eens.Volgens mij zijn de recepten wel te begrijpen, als je een beetje bak-ervaring hebt. Dit weekend heb ik gevulde speculaas gebakken, maar na de Sint zal ik me eens wagen aan een Bakbok-recept. Ik houd jullie op de hoogte.

Fijn weekend!
Marian

P.S. het Bakbok ligt op mijn kerststerrenquilt. Het is Jane's schuld dat ik daar afgelopen maand amper aan heb gewerkt.

November 20, 2011

Verhuizing

Gisteren hebben we onze oudste dochter verhuisd naar Utrecht. Eindelijk heeft ze daar een kamer gevonden. Gelukkig maar, want het op en neer reizen was een ellende. Twee uur deed ze erover van huis tot aan de universiteit. En met de (horror)winter in het vooruitzicht is het geen pretje om met de trein te moeten reizen.
Dochterlief heeft zelf heel veel zin in het op kamers wonen. Dat kan ik me goed voorstellen. Maar voor ons is het toch ook wel even slikken: het eerste kind dat uitvliegt. Maar één troost: ze zal het op haar kamer niet koud krijgen, want de ik-ga-op-kamers-quilt is meeverhuisd.


Groeten,
Marian

November 18, 2011

Doorpitten Dear Jane: update

Sinds 20 oktober ben ik eigenlijk continu bezig met het doorpitten van mijn Dear Jane quilt. Ik houd daarbij deze volgorde aan:

  1. Eerst alle 24 sashings doorpitten. Daardoor zit de quilt alvast goed vast. Het kleine (1/4 inch) naadje tussen de top en de driehoekrand heb ik nog niet doorgequilt. Ik denk niet dat dat nodig is, maar dat beslis ik definitief als de hele quilt is doorgepit.
  2. Daarna de driehoekrand doorpitten. De "effen", niet gepatchte driehoeken doe ik heel eenvoudig, namelijk 3 strepen naast elkaar. De afstand bepaal ik met behangersplakband. De gepatchte driehoeken quilt ik vrij intensief. Het quiltpatroon verzin ik zelf, afhankelijk van hoe de driehoek eruit ziet.
  3. Vervolgens aan de buitenkant van de quilt aan 4 kanten boogjes quilten in de schulprand.
  4. Rijgdraden verwijderen
  5. Alle 169 blokjes doorpitten.
  6. Bies erom heen maken
  7. Quilt wassen en in de droger. Dat wassen is echt wel nodig. De quilt is zo groot dat hij regelmatig over de grond sleept. 
  8. Genieten van mijn Dear Jane quilt

Veel werk hè? Ja, dat kan ik niet ontkennen. Het doorpitten van de Dear Jane quilt is echt heel veel werk. Maar: het goeie nieuws is dat het niet saai is om te doen. Dat komt omdat je telkens weer een nieuw quiltpatroontje moet verzinnen. De lange dunne sashings zijn trouwens wel heel saai om te doen, hoor. Daarom heb ik die als eerste gedaan.
Ik ben nu net begonnen met het doorquilten van de blokjes. Nummero 1 tot en met 4 uit bovenstaand rijtje heb ik al gedaan. Hoe ik de blokjes doorquilt? Daar zal ik een volgende keer iets over vertellen.


Vanmiddag ga ik even naar Zutphen en wip even binnen bij Petra Prins. Daar wil ik stof gaan kopen voor de bies. Ik heb aan al mijn huisgenoten gevraagd welke kleur bies ze er mooi bij vinden staan. En allemaal komen ze met een andere kleur aan: geel, oranje, blauw en rood. Ik ga dus eens rustig kijken of ik een mooie kleur zie.


Fijne dag!
Marian


P.S. Misschien onnodig om te zeggen, maar het quiltwerk gebeurt allemaal met de hand.

November 16, 2011

blok 3 kompasquilt

Zoals ik al eerder gemeld had ben ik bezig met een kompasquilt van winterse stofjes. (Heb je hier nog niet eerder over gelezen klik dan even rechts op mijn blog bij labels op kompasroosquilt.) Elke maand maak ik een blok. En nu is het pas 16 november en toch heb ik mijn blok al af.

Dat zit zo: gisteren moest ik de hele dag bij een bedrijf in Terneuzen zijn. En omdat dat vanaf waar ik woon een enorm eind rijden is ben ik maandag al gegaan. Maandagavond zat ik dus moederziel alleen op een hotelkamer in Terneuzen. Nou ik zat daar prima hoor. Ik kon zelf theezetten op mijn kamer en ik heb lekker gegeten in het restaurant van het hotel. En 's avonds: heb ik lekker zitten freubelen op mijn hotelkamer. En toen was het blok ook ineens af.

Kijk dit zijn alle drie de blokken naast elkaar.

Zo lijkt het al heel wat. De blokken zijn allemaal in hetzelfde patroon, maar dan telkens van andere stoffen. De blokken liggen trouwens op mijn Dear Jane quilt, die ik trouw aan het doorpitten ben. Maar ik had Sjaantje niet meegenomen naar Terneuzen. Dan had ik wel een extra koffertje mee kunnen nemen.

Fijne avond.
Marian

November 13, 2011

Op de naaimachine

Vandaag had ik het even helemaal gehad met het doorquilten van mijn Dear Jane Quilt. En omdat ik toch de naaimachine op tafel had staan vanwege één of ander verstelklusje ben ik maar meteen doorgegaan met het in elkaar zetten van de zuurstokquilt. Hierover heb ik al eerder geschreven. De blokken van de quilt waren allemaal al af. Ik moest ze alleen nog maar aan elkaar maken. En dat heb ik dus vanmiddag gedaan.


De quilt is voor jongste dochter. Gelukkig vind ze hem nog steeds leuk. Ze wil wel graag een schulprand erom heen, net zoals bij de Dear Jane. Dus dat doen we dan maar.


Maar ja, gevolg van deze actie is wel dat ik straks nog een quilt heb om door te pitten. Gelukkig is deze niet zo groot en niet zo moeilijk als de Dear Jane. Maar.... ik hoef me voorlopig nog niet te vervelen.


Groeten,
Marian

November 9, 2011

Quilts van Mariet

Ik ben nog steeds alleen maar bezig met doorpitten van mijn Dear Jane quilt en heb dus weinig nieuws te melden. Binnenkort heb ik een mijlpaaltje met het quilten, en dan zal ik laten zien hoe ver ik ben. Daarom nu een verhaaltje uit de tijd dat ik nog niet aan het bloggen was.


Afgelopen februari ben ik, net zoals heel veel quiltsters, in Vijfhuizen geweest. Daar hingen een heleboel quilts van Mariet Soethout. En die quilts zijn MOOI. Over de prachtige medaillonquilt heb ik het al eerder gehad. Maar één van mijn andere favorieten is absoluut haar sampler quilt.
Zo'n soort quilt wil ik ook nog ooit gaan maken. Niet hetzelfde natuurlijk, maar wel hetzelfde idee: allemaal blokken van verschillend formaat, die zonder sashings aan elkaar zijn gezet.

Ook prachtig vind ik de blauwe sterrenquilt.
In het echt zijn de quilts natuurlijk nog veel mooier dan op de foto.


Wat was jullie favoriete quilt in Vijfhuizen?


Natuurlijk heb ik ook genoten van de prachtige quilts van Supergoof in Vijfhuizen. Maar, die hadden we al eens gezien bij een show-and-tell op onze bee. En weet je wat nou zo leuk is: in het voorjaar komt Mariet Soethout op onze bee om een show-and-tell te houden. Daar kan ik me nu al op verheugen.


Groetjes,
Marian

November 7, 2011

Oud borduurwerkje

Ik ben druk bezig met het quilten van mijn Dear Jane. Maar ja, daar is niet zoveel aan te zien. Ik schiet wel lekker op, hoor. Daarom vandaag een verhaaltje over een oud borduurwerkje. Dit is een merklap die ik zelf heb samengesteld in 2006. De merklap is ingelijst achter glas. Hierdoor is het moeilijk om een goede foto te maken. Het bovenste deel is dus een beetje wazig.

Het middenstuk en de vogeltjes komen uit het boek Merklapmotieven van Albarta Meulenbelt-Nieuwburg. Dit is een heel leuk boek, dat eigenlijk onmisbaar is voor elke merklap-borduurster. In het boek staan heel veel merklapmotieven, waarvan de betekenis en herkomst zijn beschreven. Het middenstuk, dat ik heb geborduurd, is bijvoorbeeld afkomstig uit een merklap uit 1700. Het boek wordt regelmatig te koop aangeboden op boekwinkeltjes.nl

De randen in mijn merklap zijn afkomstig uit boeken van Jan Houtman. Ik vind niet alles mooi wat hij heeft gemaakt, maar de randen, die hij borduurt zijn vaak prachtig. Ook de grote letters bovenin komen uit een patroon van Jan Houtman.

Omdat in het borduurwerk veel vogeltjes zitten heb ik een toepasselijke dichtregel van Lewis Carol erbij gezocht.

Fijne avond! Ik ga gauw verder met doorpitten.
Marian

November 5, 2011

Klosjes

Neen, ik heb het niet over een klosjesquilt. Dat virus is aan mij voorbij gegaan. Hoewel... in het boek "Quilts, quilts, quilts!!!" van Diana McClun staat een hele mooie klosjesquilt in het blauw, grijs en rood van ruitjes en streepjes. Heel mooi. Misschien dat ik zo iets nog ooit ga maken.

Neen, ik heb het over echte klosjes garen. En die klosjes zien er zo schattig uit, vind ik.

Ik heb de klosjes gekocht bij Quiltshop 100 Rozen in Deventer.

Ik ben me een beetje aan het voorbereiden op het nieuwe project dat ik in januari 2012 ga beginnen. Het wordt een applicatiequilt. Dat kan ik al wel vertellen. Maar welke? Daar ben ik nog niet helemaal uit.

Fijn weekend!
Marian

November 3, 2011

Niet veel te zien

Ik kan op het moment niet zo veel laten zien van waar ik mee bezig ben. Ik ben namelijk heel druk met het doorpitten van mijn Dear Jane quilt. En daar is niet veel van te zien op de foto. Nu ik de top klaar heb wil ik hem ook "snel" doorpitten. Dan pas kan ik voor mijn gevoel echt zeggen dat de quilt af is.

Die klos, midden in mijn quiltring, daar wordt ik op een of andere manier zo blij van. Ik gebruik dit garen (YLI Quilting Thread) voor het eerst en het bevalt mij heel goed. Het garen is lekker stug en heel sterk. De kleur die ik gebruik voor het quilten is wit. Ik twijfelde eerst nog even of ik lichtblauw zou nemen, maar als ik nu mijn quiltsteekjes zie, dan ben ik blij dat ik dat niet gedaan heb.

Voor wie wil weten hoever ik ben met quilten: ik heb alle 24 sashings in het middenstuk gedaan en al twee driehoekranden af. Voor mijn gevoel schiet het al lekker op. En nog belangrijker: ik vind het leuk om te doen. Ik heb vanmorgen heerlijk zitten quilten, terwijl ik samen met jongste dochter, die een beetje ziek is, Lord of the Rings zat te kijken. Zo gezellig.

Groeten,
Marian

November 2, 2011

Gelukje

Gisteren had ik een gelukje. Zo af en toe ga ik naar de kringloopwinkel op zoek naar oude handwerktijdschriften. En gisteren vond ik iets heel moois:

En dat voor maar 35 cent! Dit is een speciale uitgave van Ariadne uit 1992. Maar de quilts en de foto's die erin staan zijn nog heel actueel. Kijk maar eens hoe mooi.En weet je wat nog extra fijn is? Het complete patroonblad zit er nog in. Dus als ik klaar ben met het doorpitten van mijn Dear Jane quilt zal ik misschien wel een quilt gaan maken uit dit tijdschrift. Het blad ligt trouwens op mijn In-Holland-staat-een-Huis-quilt, waarover je hier meer kunt lezen.

Groetjes,
Marian
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...