December 31, 2011

Vierlande en beste wensen

Op de laatste dag van het jaar de update van mijn Vierlande-merklap. Ondanks al mijn werk aan de Sjaantjeslap heb ik toch ook nog wat steekjes kunnen zetten op mijn Vierlande-merklap. Kijk zo ziet de lap er nu uit:

2011 is het jaar dat ik ben begonnen met dit blog. Nu, 9 maanden later, heb ik 73 volgers en is mijn blog meer dan 27000 keer bekeken. Ook heb ik heel veel leuke, lieve en bemoedigende reacties gekregen op mijn berichtjes. Dit had ik van te voren nooit gedacht. Ik wens jullie allemaal een heel fijn uiteinde toe en de allerbeste wensen voor 2012. Wees voorzichtig met vuurwerk en geniet maar lekker van de oliebollen.

Groetjes,
Marian

December 27, 2011

Christmas Garden

Een paar weken geleden zag ik het voor het eerst op het blog van de Blackbird Ladies: de aankondiging van een nieuw borduurpatroon en wel de Christmas Garden. En ik was meteen verkocht. Wat een mooie merklap en wat een leuk werkje voor in de kerstvakantie.

Meteen heb ik gekeken bij mijn favoriete borduur-web-winkel in de VS. Elke dag weer, net zo lang tot het patroon te koop was. En meteen maar het garen erbij besteld met weer van de prachtige namen: Endive (andijvie), Calico Kitty, Heirloom Gold en Fool's Gold. 

Maar toen had ik pech: het garen was niet op voorraad. Elke dag de orderstatus checken en elke dag dezelfde boodschap: waiting for out-of-stock fibre. En eindelijk, vorige week op 22 december is het verstuurd. Maar ik dacht, dat wordt niks meer in de kerstvakantie. Dat pakje is natuurlijk weken onderweg. Maar wat denk je: vandaag al binnen. Ik ben dus helemaal blij. Kan ik toch nog in de vakantie hieraan werken.

En het patroon valt niet tegen hoor! Neen, het is schitterend. Ik ben blij dat ik het gekocht heb. 

Ik wil jullie trouwens nog bedanken voor alle complimenten en mooie woorden voor mijn Dear Jane quilt. Ik ben er verlegen van.

Groetjes,
Marian

December 24, 2011

Dear Jane Quilt

Hier dan eindelijk de foto van mijn Dear Jane quilt. Het viel nog niet mee om een foto te maken, want nu scheen de zon naar binnen. De 2 personen die de quilt mochten ophouden puften en steunden. Het is me ook een zwaar geval. Middelste dochter, die "maar" 1,65 meter lang is, had de grootste moeite om de quilt recht te houden (ze staat links).

Ik kan het zelf bijna niet geloven dat de quilt af is. Af en toe moet ik mezelf even knijpen, maar het is echt waar: ik heb de Dear Jane quilt gemaakt en wel helemaal met de hand. En weet je wat: als ik het kan, dan kan iedereen het. Dus iedereen die twijfelt of ze aan de DJ-quilt zal gaan beginnen: gewoon doen. Er zal best eens een blokje mislukken, maar dan maak je die gewoon opnieuw. Of je laat hem mislukt en al in de quilt zitten. Heb ik ook gedaan en daar zie je nu niks meer van.

Ik wens iedereen hele fijne en gezellige kerstdagen toe.

Marian

December 22, 2011

Kerstborduurtje

Graag zou ik jullie nu mijn Dear Jane quilt laten zien. Schrik maar niet: alles is goed gegaan met het wassen, hoor. De quilt ziet er prachtig uit. Maar voor een goede foto heb ik 2 mensen nodig die hem op kunnen houden en daglicht. En die combinatie komt er niet van deze week. De kinderen zitten overdag nog op school en manlief werkt. Dus: nog even geduld. De hele quilt wordt echt binnenkort hier getoond.


Vandaag laat ik een borduurwerkje zien, dat ik een jaar of 2-3 geleden gemaakt heb. Het ligt dus al een tijdje, maar ik hikte een beetje aan tegen het inlijsten. Dat is altijd zo duur vind ik. En gisteren had ik enorm geluk: bij de kringloop stond voor 3,25 euro deze lijst te koop. Met ontspiegeld glas nog wel. De lijst is voor het borduurlapje gemaakt (of andersom). Gisteravond heb ik het borduurtje ingelijst, en nu hangt hij te pronken in de eetkamer.

De foto is helaas niet geweldig. Altijd moeilijk om iets achter glas te fotograferen.

Groetjes,
Marian

P.S. Het patroontje is van Prairie Schooler. Ik heb het jaren geleden op E-bay gekocht. Het patroon heb ik zelf inmiddels ook niet meer, want ik heb het via Marktplaats verkocht.

December 20, 2011

Wassen

Ja, het is zover. Na 3 jaar, 2 maanden en 19 dagen is mijn Dear Jane quilt af. Maar voor ik haar aan jullie laat zien moet ze eerst in de wasmachien. Het is zo'n grote lap geworden. Daardoor heeft ze alsmaar over de grond gesleept en is ze een beetje smoezelig geworden. Bovendien vind ik dat quilts gebruiksvoorwerpen zijn, dus dan moet je ze ook af en toe wassen.

Maar ..... een beetje eng vind ik het wel.

Groeten,
Marian

December 16, 2011

Heul veul werk

Het aanzetten van de bies. Het valt me altijd tegen hoeveel werk dat nog is, maar nu bij Dear Jane met haar golvende rand is dat nog eens extra.  Ik ben maandagavond met de bies begonnen en ben nu ongeveer op de helft. Dat geeft jullie enig idee hoeveel werk het is. Het goede nieuws is dat het wel heel mooi wordt, dus dat stimuleert weer om door te gaan.

Hier kan je lezen hoe ik de stof voor de witte golfjes aan mijn Sjaantjeslap heb gezet en ook hoe ik de golfjes heb getekend. Ik heb dat gewoon met potlood gedaan en dat is tijdens het quilten goed blijven zitten.

Voor de bies heb ik 1 meter stof gekocht en schuin strepen van 2,25 inch gesneden. Dat schuin snijden is wel belangrijk, want anders krijg je de bies niet mooi aan de golfjes. De strepen stof heb ik aan elkaar genaaid tot 1 lange bies. Deze bies heb ik in de lengte omgevouwen en gestreken. Hierdoor krijg je feitelijk een dubbele laag stof in je bies. De bies speld ik op 1 golfje vast. Kijk zo:

Vervolgens naai ik dat stukje met de naaimachine:

Precies in het diepste puntje tussen 2 golven maak ik een knipje precies tot aan de naad. Dit doe ik zodat de boel niet gaat trekken.
Ik zet 's avonds mijn naaimachine op tafel en naai een stuk of 10 golfjes. De rest van de avond ben ik dan bezig om ze met de hand vast te zetten aan de achterkant van de quilt. Ik ben wel blij dat het met de naaimachine lukt. Ik was bang dat als ik het met de hand zou doen de bies niet zo goed vast zou zitten.

Mijn streven om de quilt voor de kerst af te hebben gaat zeker lukken. Misschien dit weekend al wel. Ik houd jullie op de hoogte.

Fijn weekend.
Marian

P.S. ik kreeg wat bezorgde reacties op mijn vorige logje. Of ik geen lichamelijke ongemakken heb overgehouden aan het quilten. Ik moet zeggen dat dat erg meevalt. Blijkbaar quilt ik ergonomisch zeer verantwoord, want ik heb eigenlijk nergens last van. Nu gebruik ik wel altijd een vingerhoed en een draadtrekkertje. Vooral dat draadtrekkertje maakt volgens mij dat je veel minder last hebt van pijntjes tijdens het quilten.

December 12, 2011

Het quilten is klaar...

... en nu de bies nog. Op 20 oktober 2011 ben ik begonnen met het doorquilten van mijn Dear Jane quilt. Hier kun je meer lezen over de volgorde die ik heb aangehouden. En afgelopen zaterdagavond op 10 december heb ik het laatste blokje doorgequilt.
Gisteren heb ik de rand van de quilt netjes geknipt. Kijk zo ziet dat eruit nu.

Nu ga ik beginnen met het aanzetten van de bies. Dat wordt nog een heel gepuzzel. Normaal zet ik altijd 1 kant van de bies met de naaimachine vast op de quilt en doe de andere kan met de hand. Of dat met die schulpjes ook gaat lukken? Ik wil het wel proberen, want alles met de hand is wel een heel karwei.

De bies wordt trouwens blauw.

Groeten,
Marian

P.S. Doordat ik zo druk ben geweest met mijn Dear Jane quilt lig ik akelig achter met het lezen van en reageren op blogs. Als de quilt af is ga ik dat allemaal weer inhalen.

December 8, 2011

Sinterklaas

Een beetje laat bericht over ons sinterklaasavondje. We hebben het afgelopen zaterdag al gevierd. We trekken altijd met z'n vijven lootjes en maken een gedicht (verplicht) en als het kan een surprise. Jongste dochter was al dagen bezig met knippen en plakken en had een prachtige surprise gemaakt. Ik was de gelukkige ontvanger ervan. Ze had ook een geweldig gedicht gemaakt voor mij. Ik kan helaas niet in details treden, maar de woorden "afvallen" en "fitness wel of niet gaan" kwamen er in voor. Kortom, wij hebben een heel gezellige Sint-avond gehad. Van Sint heb ik ook nog een paar mooie boeken gekregen. Ik had de goeie man wel van te voren een paar hints gegeven.

Vanwege de flits is de foto niet heel duidelijk. Ik zal de boeken daarom even beschrijven.

Het linkerboek over kerstballen breien kennen jullie allemaal wel inmiddels. Op heel veel blogs zien we prachtige kerstballen voorbij komen.

Het middelste boek heet Dutch Treat. Die quilt vind ik toch zo mooi. Vorig jaar op de quilttentoonstelling in Deventer hing deze quilt en hier kun je ook een prachtig exemplaar zien. Susi heeft een mooie blog en maakt prachtige quilts in een razend tempo. Echt de moeite waard om eens een kijkje te nemen. Ik moet wel zeggen dat ik schrok toen ik het boek opende: het ziet er wel heel moeilijk uit. Ik denk dat ik eerst nog een heleboel moet oefenen met appliceren.

Het boek rechts op de eerste foto is van de Blackbird dames, tezamen met het Spencer museum. Er staan allemaal prachtige foto's  in van merklappen. Mijn favoriet is deze: een merklap met daarop een stoommachine geborduurd.

Ook staan in het boek nog wat borduurwerkjes om zelf te maken, maar dat stelt eerlijk gezegd niet zoveel voor. Dat zijn allemaal patroontjes voor kleine borduurwerkjes.

Vandaag hoef ik niet te werken. Ik vlieg even door het huis heen om te poetsen en ga daarna verder met mijn Dear Jane. Nog 24 blokjes quilten en daarna de bies. Ik beloof dat ik in een volgend bericht wat ervan zal laten zien.

Groeten,
Marian

December 1, 2011

Prachtige quilts te zien bij.....

.... Pine Ridge Quilter. Ik weet niet precies waarom ze elke dag een oude quilt laat zien, maar ik geniet er enorm van. Deze tip las ik bij Lucy en geef hem graag aan jullie door. Dit is de quilt die vandaag te zien is:
Aanvulling: de link naar de site van Pine Ridge Quilter werkt nu wel.

Groeten,
Marian
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...