April 28, 2012

Eindelijk weer eens....

... een berichtje over mijn kerststerrenquilt. Meer dan een half jaar geleden ben ik daarmee begonnen. Hier kun je daar meer over lezen. Kijk, zover ben ik nu:

De quilt is losjes gebaseerd op de prachtige medaillonquilt van Mariet Soethout, die ik vorig jaar in Vijfhuizen heb gezien. Alleen ik maak hem met kerststoffen. En omdat het een kerstquilt wordt maak ik allemaal randen sterren. Dus eigenlijk lijkt hij niks op de quilt van Mariet. Die is alleen maar de aanleiding geweest voor mij om ook een medaillonquilt te gaan maken.

De volgende rand worden weer allemaal sterretjes. Ik heb er al eentje af.

Fijn weekend!
Marian

April 26, 2012

Blok 8

En weer heb ik een blok af van mijn kompasroosquilt.

Elke maand probeer ik er 1 te maken. Ik ben begonnen in september 2011. Ik wil in ieder geval 12 blokken maken, dus dat betekent dat ik in augustus de laatste maak. Als ik me tenminste aan mijn zelf opgelegde planning houd.

Het werkt eigenlijk wel lekker zo 1 blok per maand. Het is een soort persoonlijke BOM. Nu ben ik klaar met het april-blok en heb ik een soort van vrij. Pas eind mei hoef ik weer een blok af te hebben.

Dit blok is een beetje een bleekscheet, maar dat heb ik expres gedaan. Voor de broodnodige variatie. Twee gezinsleden zeiden spontaan uit zichzelf dat de quilt hen aan de winter doet denken. Da's goed nieuws, want daarmee is het effect dat ik wilde bereiken blijkbaar geslaagd. Mijn bedoeling was een quilt in ijzige winterkleuren.

Vanmiddag is mijn vakantie begonnen, dus da's ook lekker. Hopelijk werkt het weer een beetje mee de komende week.

Aanvulling n.a.v. een vraag bij de reacties: Het patroon heb ik zelf in mekaar geknutseld gebaseerd op een quilt in de Knipmode van januari 1999 en het patronenboek van Karin Pieterse.

Fijne avond.
Marian

P.S. Als je in de rechterkant van mijn blog op kompasroosquilt klikt komen alle andere blokken ook in detail naar voren.

April 24, 2012

Quilts en tegels

Vandaag zijn we met ons medaillonclubje naar het Tegelmuseum in Otterlo geweest. Er is daar nog tot 28 mei 2012 een tentoonstelling genaamd "Moderne quilts en antieke tegels".

In de quiltnieuws heeft een tijdje geleden een oproep gestaan om een quilt te maken die lijkt op een tegel. In het museum hangen 110 quilts van heel klein tot redelijk groot. De meeste quilts zijn van een niet zo heel groot formaat. Er hangen hele moderne quilts, maar ook wat meer traditionele. Voor elk wat wils dus. Mocht je in de buurt zijn, dan zou ik zeker even de tentoonstelling bezoeken. Het museum is toegankelijk met een museumjaarkaart.

Alle bezoekers kunnen een quilt nomineren voor de publieksprijs. De quilt hierboven is van Willyne Hammerstein. Deze heb ik genomineerd voor mooiste quilt van de tentoonstelling. Mijn quiltvriendinnen vonden vooral de quilt hieronder heel mooi en hebben die genomineerd.

Een heel bijzonder plaatje is dit:

Onderaan de tegel en bovenaan de bijpassende quilt.

Hierbij nog een impressie van enkele quilts die er hangen.


Groetjes,
Marian

April 22, 2012

24 jaar

Vandaag is het onze trouwdag. Precies 24 jaar geleden stapten we in het huwelijksbootje.
Het borduurwerkje is ontworpen door de dames van Blackbird Designs. Zij hebben een serie van huisjes om te borduren genaamd Remember Me. Hier vind je foto's van alle tot nu toe verschenen patronen. Het is een serie van 9, maar er zijn er pas 6 verschenen. Dit huisje heb ik in de lente van 2011 geborduurd.

April 20, 2012

Phebe: Ohio-sterren

Phebe lag een beetje te verstoffen in de kast. Ik wist het wel hoor dat ze daar lag, maar ik deed net alsof ik haar niet zag. Tot ik haar vorige maand dus uit de kast trok en nog eens goed bekeek. En eigenlijk ben ik er nog steeds happy mee. Natuurlijk zou ik sommige dingen met de kennis van nu anders doen, maar het geheel ben ik tevreden mee. Dus: waarom ligt de lap dan te verstoffen? Tja, al die sterren van de laatste rand. Daar had ik geen zin in: zo saai om te maken.

Dus heb ik mezelf aangepakt, zoals ik hier heb vermeld. En dat is wel gelukt hoor.

19 sterren heb ik nu af. Ik maak ze met de hand. Met de naaimachine schijnt sneller te gaan, maar ik ben niet zo van de naaimachine. Voor mij is met de hand veel rustiger. Ik weet niet hoeveel sterrren ik moet maken voor de laatste rand (tussen de 40 en 50 schat ik). Dat wil ik expres niet weten, want dan ga ik alsmaar zitten tellen. Het stimuleert mij niet als ik weet dat ik er nog 43 moet maken.

Kijk, zo ziet het stapeltje eruit. Ik maak de sterren allemaal blauw, dat staat leuk bij de randstof. Bovendien als ik naar mijn Phebe-quilt kijk is mijn eerste indruk ook blauw. Dus, dat past goed bij elkaar.

Fijn weekend.
Marian

April 19, 2012

Award

Wat een verrassing: ik heb van Ineke een liebster award gekregen. De eerste award voor mijn blog; wat een eer. Dank je wel Ineke!!!

Ik geloof dat ik nu 5 dingen over mezelf moet vertellen. Oei, ik geef mezelf niet zo graag bloot, maar vooruit dan maar. Wisten jullie:

 1. dat ik een technische opleiding heb
 2. en dus regelmatig met helm op en veiligheidsschoenen aan over een chemische plant loop
 3. dat ik mijn eerste stapjes op het handwerkpad zette in 1968 op de Heilig Hartschool in Nuenen toen ik 6 jaar oud was
 4. dat ik drie schatten van dochters heb
 5. dat alleen de jongste iets van mijn liefde voor lapjes heeft geërfd (de oudste 2 liggen wel heel graag onder 1 van mijn quilts)
 6. dat ik heel geïnspireerd ben door Mariet Soethout en haar eigenzinnige manier van quilten. (deze is extra!)
Nu mag ik de award doorgeven aan 5 blogs die ik graag lees:

 • Ieke verdient van mij een award voor haar leuke blog
 • Wieke's vrolijke blog lees ik heel graag
 • Katinca schrijft heel grappig en maakt mooie dingen.
 • Willy verdient een award vanwege alle leuke dingen die ze laat zien
 • Franca ken ik voor mijn gevoel al jaren. We zijn allebei lid geweest van hetzelfde tijdschrift (Genoeg) en zij heeft bij toeval van mij het tijdschrift met de gehaakte deken gekocht. Zo ben ik met haar in contact gekomen.


Klik op de namen en je komt vanzelf op de blogs terecht. Maar dit zijn niet de enige leuke blogs hoor. Alle blogs, die aan de zijkant van mijn blog staan, lees ik heel graag.

Groetjes,
Marian

April 18, 2012

Een bijzondere gast.

Gisteravond was het weer de maandelijkse Born-bee in Zutphen. Naar deze avond had ik echt uitgekeken, want  er kwam een bijzondere gastspreker: Mariet Soethout-Mous.

Nou en het was meer dan de moeite waard, hoor. Mevrouw Soethout heeft het e.e.a. verteld over hoe ze in 1983 begonnen was met quilten. Dat ze toen stof kocht op de markt omdat er nog helemaal geen quiltwinkels waren. Over hoe ze maar 2 boeken had met quilts erin. Die boeken was ze op een speciaal adresje gaan kopen en daaruit  heeft ze haar eerste quilts gemaakt.

Mevrouw Soethout had 17 Amish quilts bij zich om te laten zien. Ze liet ze in volgorde van maken zien. De eersten zijn uit begin jaren 80, toen ze nog een heleboel niet wist. Dat is dan ook wel weer een geruststelling voor ons quiltsters: de eerste quilts van Mariet Soethout zijn ook niet perfect.

Dit was 1 van de eerste quilts die ze heeft gemaakt:

Een andere bijzondere quilt is deze: een vijfhoekige ster, die ze toendertijd zelf getekend  heeft.

Mevrouw Soethout heeft onder andere verteld waar ze haar stoffen vandaan haalde. Leuk was ook het verhaal dat ze  op een gegeven moment overgegaan is op stoffen die niet meer helemaal van katoen zijn. Deze stoffen vond ze in Oman. Met name de felle kleuren spraken haar aan.

Bij de eerste quilts was de achterkant gewoon effen. Op een gegeven moment is mevrouw Soethout ook voor de achterkant verschillende stoffen gaan gebruiken.

De achterkant van deze quilt ziet er zo uit:

Mevrouw Soethout heeft meer dan 100 quilts gemaakt sinds 1983. Da's ongeveer 3 per jaar dus. Dat gemiddelde halen maar weinig quiltsters denk ik. De laatste quilt die ze liet zien had als datum april 2012. Net af dus.

Een aantal quilts heeft in februari 2011 op de quilttentoonstelling in Vijfhuizen gehangen. In een Quiltmania van 2011 heeft naar aanleiding van deze tentoonstelling een artikel over Mariet Soethout en haar quilts gestaan. Een heel bijzondere quilt die op de tentoonstelling hing was haar beroemde medaillonquilt. Iets heel anders dan de Amish-quilts die ze ons liet zien.

Al met al een heel bijzondere en inspirerende bijeenkomst gisteravond.

Groetjes,
Marian

April 13, 2012

Ik ben er nog...

... maar ik ga wel mijn bloggen wat veranderen. Ik vond de afgelopen maanden dat het me (te) veel tijd kost. Niet alleen het bloggen zelf, maar ook het reageren op al die andere leuke blogs die er zijn. Ook merkte ik dat ik dingen aan het maken was voor mijn blog, en niet meer omdat ik zelf zin had om iets te maken. En dat laatste is toch echt de bedoeling. Dus vanaf nu ga ik het dus anders doen: ik blijf nog wel berichtjes plaatsen hoor, maar alleen als ik echt iets te melden heb. En dat zal dus minder vaak zijn dan voorheen. Ook blijf ik al jullie geweldige blogs lezen, maar ik reageer niet meer op elk bericht.

Dan nu het volgende blok van mijn kompasroosquilt. Dit blok heb ik in maart gemaakt.

In totaal zijn er nu 7 blokken af. Ik ben al begonnen met blok nr 8.

Ik weet nog steeds niet hoeveel blokken het gaan worden. Eerst dacht ik 12, maar misschien worden het er toch wel meer. Elk blok is ongeveer 35 cm lang. Ik zie wel hoeveel zin ik heb. Tot nu toe vind ik het nog steeds leuk om een nieuw blok te maken. Gelukkig heb ik stof genoeg voor handen.

Ik heb al helemaal in mijn hoofd zitten welke rand ik er om heen ga doen. Lezers, die deze quilt volgen, valt het misschien wel op dat ik de kleuren van de blokken iets aan het veranderen ben. De laatste 2 maanden gebruik ik wat zachtere kleuren. Die passen mooi bij de andere blokken (vind ik).

Prettig weekend allemaal.

Marian
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...