May 29, 2012

Blok 9 van de kompasroosquilt

Dank jullie wel allemaal voor de felicitaties en de enthousiaste reacties op de zuurstokquilt. Afgelopen nacht was het wat kouder en heeft Marieke onder de quilt geslapen. Hij slaapt heerlijk!

Tussen het quilten door heb ik afgelopen maand ook nog blok 9 van de kompasroosquilt gemaakt.

De achergrondstof lijkt wit, maar is dat eigenlijk niet. Als je goed kijkt zie je groene kringeltjes in de stof.
Kijk hier liggen de blokken bij elkaar.

Ik denk dat ik in ieder geval nog 3 blokken erbij maak. Als ik me aan mijn zelf opgelegde schema houd maak ik dus in augustus het laatste blok. Daarna komt er natuurlijk nog een rand eromheen. Ik heb daar al wel een idee over, maar daarover later meer.

Groetjes,
Marian

May 27, 2012

Gelukt

Ja, de zuurstokquilt was op tijd af, maar wel op het nippertje. Ik werd nog een beetje gehinderd door het feit dat jongste dochter ziek werd. Net op de dagen dat ik thuis zat en de laatste steekjes wilde zetten. Maar het is allemaal goedgekomen. De quilt is lekker gewassen en gedroogd. Dat doe ik altijd, want ik vind dat zo'n quilt na weken/maanden/jaren (doorhalen wat niet van toepassing is) eraan werken toch smoezelig wordt. Bovendien is het in mijn ogen een gebruiksvoorwerp.

Marieke had gisteren echt een fantastische verjaardag: veel bezoek en sms-jes, een onverwachte kaart waar ze blij mee was, leuke kadootjes en dat alles overgoten met prachtig weer. Wat wil je nog meer op je 14e verjaardag.

En nu hebben we lekker nog twee zonovergoten vrije dagen in het vooruitzicht. Ik ga ervan genieten. Jullie ook?

Groetjes,
Marian

May 24, 2012

jelly-roll quilt 2

Zoals ik eerder vertelde heb ik een aantal quilts gemaakt van een jelly-roll. Hier staat het eerste verhaaltje over dit onderwerp.

Jelly-roll quilt 2 is de ik-ga-op-kamers-quilt. Toen ik de eerste jelly-roll quilt afhad heb ik nog een jelly-roll besteld. Oudste dochter Emma vond deze stoffen zo mooi dat ze mij vroeg om er voor haar een quilt van te maken. En dan hetzelfde patroon als de warme-winter-quilt. Ik heb in overleg met Emma wel wat blauwe en bruine stoffen uit de serie bijbesteld. Dit om iets meer invloed te hebben op hoe de quilt eruit zou gaan zien. De serie Glace bestaat eigenlijk uit kerststofjes, maar dat vond Emma juist leuk omdat ze tussen kerst en oud-en-nieuw jarig is.

Het was eerlijk gezegd wel een klein beetje saai, om weer dezelfde quilt te maken, maar voor Emma deed ik het graag. Het doorquilten heb ik wel volgens een ander patroon gedaan, namelijk diagonale lijnen. Wat ik zelf erg geslaagd vind is het bruine randje om het middenstuk.

Wil je weten waarom de quilt de ik-ga-op-kamers-quilt heet? Klik dan rechts op mijn blog even op "ik-ga-op-kamers-quilt". Daar is het verhaal te lezen.

Inmiddels is de quilt weer even thuis om gewassen te worden. Maar maandag gaat hij weer mee naar Utrecht, want de quilt is haar heel dierbaar. En dat doet mij veel plezier.

Groeten,
Marian

May 22, 2012

Biesje naaien

Ja, de tijd begint te dringen. Aanstaande zaterdag wordt jongste dochter 14. Dan wil ik haar graag de zuurstokquilt geven. Dus ik ben nu bezig de bies aan de quilt te maken. Daarna nog een labeltje borduren en de quilt wassen. Hopelijk lukt dit allemaal voor zaterdag, want het moet wel stiekem gebeuren. Ze weet natuurlijk wel dat deze quilt voor haar is, maar ze weet niet dat hij bijna af is.

Wat vinden jullie van het biesje? Lekker knallend kleurtje, hè?

Groetjes,
Marian

May 18, 2012

Baltimore-bee

Begin dit jaar zijn wij met z'n achten een Baltimore-bee begonnen. We komen bij elkaar op de derde woensdag van de maand. Het idee is dat we tijdens die bee een quilt maken die voornamelijk uit appliceren bestaat. Iedereen mag zelf weten wat ze maakt. Er is geen tijdslimiet en geen druk. Sommigen zijn dus al vrij ver en anderen niet, maar dat maakt niet uit. We genieten van de gezelligheid en natuurlijk van elkaars mooie werkjes.

  • Drie (Bea, Ingrid en Marjan) maken de quilt uit het boek "Baltimore applicaties "van Heleen Aten. Dit boekje is nieuw niet meer te krijgen, maar tweedehands nog wel (soms). Het is een dun boekje, met patroonbijlage, waarin heel duidelijk het appliceren wordt uitgelegd. Mocht je het ooit op de kop kunnen tikken en je houdt van appliceren, dan zou ik dat zeker kopen.
  • Anja maakt een geappliceerde hartjesquilt uit dit (klik) boek van Kaffe Fasset.
  • Sophie maakt een Baltimore quilt uit 1 van de boeken van Elly Sienkiewicz.
  • Kris maakt een prachtige Civil Bridal quilt
  • Janke maakt geen applicatie-quilt, maar de schitterende antique wedding sampler van Di Ford. Deze hangt nog steeds in de winkel van Petra Prins in Zutphen.

En ik? Ik maak de 9 blokken van de love letter quilt uit het boek "When the cold wind blows" van Blackbird Designs. Zoals al eerder vermeld heb ik de blokken verkleind. Ze zijn nu ongeveer 50 cm in het vierkant. Ik ga de quilt (uiteraard) anders maken dan in het boek staat. Er komen sashings tussen en ik maak er een geappliceerde buitenrand aan. Het tweede blok heb ik gisteren afgemaakt.


Het is een heel leuk werkje. Het voordeel van het wat grotere formaat van het blok is dat het appliceren niet zo'n verschrikkelijk gepriegel is. Dat bewaar ik voor het volgende project.

Groeten,
Marian

May 17, 2012

Phebe: de laatste loodjes (sterretjes)

Het einde komt nu toch echt in zicht hoor. Ik heb al meer dan 30 sterretjes klaar voor de buitenste rand van Phebe. En om mezelf even een boost te geven heb ik de lap op de grond gelegd en de sterretjes er naast gerangschikt.

Mmmm, ik ben niet ontevreden over het resultaat. Het ziet er wel ongeveer uit zoals ik bedoeld had. Nou, dat geeft me wel weer enthousiasme om door te gaan met sterretjes maken. Het is op zich geen vervelend werkje hoor, het sterretjes maken. Maar avond aan avond hetzelfde doen is gewoon een beetje saai. En er zijn zoveel andere leuke projecten. Maar ik heb mezelf opgelegd dat ik alleen iets nieuws mag beginnen als ik eerst iets afmaak. Maar dat is soms wel moeilijk als je al die leuke dingen langs ziet komen via allerlei blogs.

Groetjes,
Marian

May 13, 2012

Quilten en taart

Nog een beetje beduusd van het goede nieuws en al jullie enthousiaste reacties ga ik ondertussen rustig verder met het quilten van de zuurstokquilt. Ik ben bezig met de laatste rand. Dan nog de bies eromheen en een labeltje erop. Eind mei moet ik dus wel halen, zeker met een paar extra vrije dagen in het vooruitzicht. Hoewel... komende vrijdag moeten/mogen we wel onze oudste dochter verhuizen. Zij heeft in Utrecht een grotere kamer gevonden, die wat dichter bij het centrum ligt. Dat gaat van de quilttijd af...

Op deze moederdagochtend zit ik dus lekker te quilten met een heerlijk stukje rabarbertaart erbij. Gemaakt van rabarber uit eigen tuin. En dan lekker wat biologische slagroom erop. Mmmmm, niet goed voor de lijn, maar zo lekker.

Het recept van de rabarbertaart staat hier.

Fijne zondag allemaal.
Marian

May 11, 2012

Blij!!!!

Ik zat heel rustig te werken aan mijn kompasroosquilt, toen de post kwam. Een brief van het Quiltersgilde. Gauw maakte ik hem open. Het zou toch niet... Neen, vast niet.

Helemaal verrast las ik de brief een paar keer door. Kunnen jullie lezen wat er staat? Ik moest zelf ook een paar keer knipperen, maar het staat er echt:

"Mijn quilt is gekozen voor de expositie van de Algemene Tentoonstelling 2012 van het Quiltersgilde te Deventer." Dat staat er.

Wauw! Da's echt vet-cool zouden mijn meiden zeggen.

Jullie kunnen denk ik wel raden welke quilt het is: mijn Dear Jane quilt.

Het is aan de aanmoedigingen van Ingrid en Lucy te danken dat ik zo brutaal ben geweest mijn quilt aan te melden voor de tentoonstelling. Zonder hen zou ik het nooit gedurfd hebben.

Zo, nu ga ik eerst even zitten bijkomen. Dat had ik nooit kunnen denken toen ik in 2008 als volstrekt groentje aan deze quilt begon.

Marian

May 10, 2012

Quilten en muziek

Kijk zo zat ik er vanmorgen bij. De keuken gepoetst en dan aan de koffie. Buiten regent het, maar ik zit lekker wat voor te bereiden voor mijn volgende kompasroosblok.

Een paar weken geleden had ik onverwacht een financieel voordeeltje. En deze keer heb ik het geld eens niet uitgegeven aan stofjes of andere quiltbenodigdheden. Nee, ik heb mezelf getrakteerd op een I-pod en daarbij een docking station. Voor degenen die niet weten wat dat is: dat zwarte apparaat op de foto. Daar zet je de I-pod op en vervolgens schalt de muziek door de kamer.

Quilten en muziek gaan voor mij heel goed samen. Waar ik zoal naar luister? Op dit moment ben ik nogal in de ban van de Red Hot Chilli Peppers. Deze band heeft zulke mooie muziek gemaakt. Dit nummer kennen jullie vast wel. (Klik op het plaatje en je ziet het filmpje en hoort de muziek.)


Wat ik ook heel leuk vind is een nieuw Engels groepje genaamd The Vaccines. Hun eerste CD is zeer de moeite waard.


Nou wil het toeval dat beide groepen op de laatste dag van Rock Werchter komen aanstaande zomer. Helaas is die dag al uitverkocht. Middelste dochter gaat alle vier de dagen naar dit festival, dus die moet maar voor mij opletten.

Welke muziek luisteren jullie onder het quilten?

Marian

May 8, 2012

Blauw

Vanmiddag ging ik wat zooi wegbrengen bij de kringloopwinkel. Ik ben er ook even binnen geweest, want je weet maar nooit wat je vindt. En ik had geluk: 2 tijdschriften uit de jaren negentig met mooie patronen in het blauw erin.


De quilt vind ik schitterend en het borduurpatroontje is een schatje. En zien jullie links op de onderste foto: daar staat een plaid om te breien bestaande uit allemaal verschillende blokken.

En dat samen voor 0,50 euro. Hoe blij kan je worden.

Marian

May 7, 2012

Aan het quilten

Na de megaklus van het doorquilten van mijn Dear Jane afgelopen herfst, ben ik nu bezig de zuurstok-quilt door te quilten. Begin april heb ik de quilt gesandwiched en sindsdien ben ik aan het quilten. En dat gaat lekker. Ik vind het een leuk werkje.

De naam zuurstokquilt heb ik gekozen vanwege de felle kleurtjes waaruit de quilt is opgebouwd.

In de witte vlakken doe ik een patroon van hartjes. De zuurstok-quilt is tenslotte voor mijn jongste dochter, dus dan zijn hartjes zeer toepasselijk. Voor elk hartje moet ik de quilt ronddraaien. Dat is wel een beetje vervelend, maar het einde komt in zicht. Ik hoop de quilt eind van deze maand af te hebben, want dan wordt jongste dochter 14.

Zoals jullie aan de foto's kunnen zien ben ik niet zo'n geweldige quiltster. Af en toe zijn het echt wel hanepoten, die quiltsteekjes van mij. Ik hoop nog steeds dat, als ik veel oefen, de steekjes vanzelf kleiner en regelmatiger worden. Maar voor nu ga ik voor de "country look".

Marian

May 6, 2012

Jelly-roll quilt 1

Ik wil jullie de komende tijd wat vertellen van mijn ervaringen met het gebruik van jelly-roll's voor een quilt. In totaal heb ik drie quilts gemaakt m.b.v. een jelly-roll. Vandaag laat ik de eerste zien.

Toen ik net bevangen was door het quiltvirus, ging het me allemaal niet snel genoeg. Ik maakte alles met de hand en het duurde eeuwig voordat ik een keer een quilt afhad. In 2009 verscheen het boek Jelly Roll quilts (klik). Daarin staat uitgelegd hoe je met behulp van een jelly-roll en de naaimachine snel een quilt kan maken. Dat leek me wel wat. Deze quilt heb ik toen gemaakt:

Het idee van de quilt is heel simpel: de gekleurde stroken zitten in de jelly-roll. De witte stroken heb ik zelf gesneden. Vervolgens aan elke witte strook een gekleurde maken, dat weer aan elkaar naaien. Vervolgens in blokken snijden en de blokken om en om aan elkaar naaien. In het boek staat heel duidelijk beschreven hoe het moet.

En ik moet zeggen dat het inderdaad snel gaat. In een paar avonden zitten alle stroken aan elkaar. Daarna de blokken aan elkaar naaien is iets meer werk, maar met een paar weken zat de top in elkaar.

Ik heb de quilt met de hand doorgequilt. En dat kost natuurlijk wel weer veel tijd. Al met al ben ik ongeveer 4 maanden bezig geweest met deze quilt.

Van de stof die ik voor de achterkant heb gebruikt, heb ik nog wat over. Dat gebruik ik als achtergrond van de ohio-sterren, die ik voor mijn Phebe quilt aan het maken ben.

De jelly-roll die ik gebruikt heb is van Minnick en Simpson. De stof heet Wiscasset.

Groetjes,
Marian
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...