June 26, 2012

Onderbreking

Deze week gaan de middelbare scholieren voor het laatst naar school en begint voor hen de lange, lange zomervakantie. Voor mij een goed moment om even te stoppen met bloggen en wat inspiratie bij te tanken. Na de lange zomervakantie, waarin ik van plan ben veel in de tuin te zitten handwerken, heb ik dan hopelijk een heleboel om te laten zien.

Ik sluit af met een foto van een heel mooie quilt, die ik op Pinterest heb gevonden.

Weet iemand door wie deze quilt ontworpen is en waar eventueel het patroon te vinden is? Het lijkt erg op een patroon van Blackbird Designs.

AANVULLING: Diana is zo vriendelijk geweest om het voor mij op te zoeken. Dit patroon is inderdaad van Blackbird Designs en staat in het boek "In full bloom" (ISBN:913-681-3137). Dank je wel Diana!!!

Ik wens jullie allemaal een fijne zomervakantie toe, met heel veel mooi weer.

Marian

June 20, 2012

rood-wit

Ik vind rood-witte quilts zo mooi. Op mijn digitale prikbord heb ik een aantal rood-witte quilts verzameld.

Zelf wil ik ook graag ooit zo'n quilt maken. De stof heb ik al in huis: effen stof van Kona. Vandaar dat ik van de week maar eens begonnen ben met het maken van een blok. Gewoon om te kijken hoe ik het vind. En dit is het resultaat:

Het patroon komt uit het  boek "Handboek voor patchwork en quilts" van Karin Pieterse. Ik vind het een leuk blokje geworden. Ik heb het met de hand gemaakt, maar volgens mij kan het ook gemakkelijk op de naaimachine gemaakt worden. Eens kijken welk blok ik hierna zal maken.

Groeten,
Marian

June 18, 2012

Blok 10

Dank jullie wel, mede namens Pauline, voor alle felicitaties. De eerste examenfeesten zijn al gevierd en er volgen er nog meer.

Ondertussen heb ik blok 10 van mijn kompasroosquilt gemaakt. Zoals de trouwe lezers wel weten maak ik elke maand een blok, en dit is het juni-blok. Ik maak in ieder geval nog 2 blokken erbij, dus dat is 1 blok in juli en eentje in augustus. Daarna nog een rand erom heen bedenken.
Zo 's avonds tijdens het voetballen vind ik het heerlijk om iets onder handen te hebben. Misschien maak ik de blokken ook wel eerder. Ik kan haast niet wachten om de blokken aan elkaar te zetten. Ik ben zo benieuwd hoe de lap er dan uitziet.

Groetjes,
Marian

P.S. op de eerste foto ligt het blok op de Groninger meebreideken.

June 14, 2012

Geslaagd!

Vanmiddag om kwart over vier kwam het verlossende telefoontje: Pauline is geslaagd! En met het gemiddelde cijfer waar ze op hoopte, dus ze heeft het heel goed gedaan.

Nu nog hopen dat ze wordt ingeloot voor geneeskunde. Dat hoort ze pas half juli, dus dat is nog even afwachten. Gelukkig heeft ze een plan B als ze wordt uitgeloot.

Wij gaan vanavond een feestje vieren! Dank je wel voor jullie mee-duimen. Het heeft geholpen.
Groetjes,
Marian

Spannend

Vandaag is voor ons gezin een spannende dag. Middelste dochter Pauline hoort vanmiddag of ze geslaagd is voor haar VWO-examen en wat haar gemiddelde cijfer is. Dat laatste doet er normaal niet zo toe, maar voor Pauline wel, want ze wil graag geneeskunde gaan studeren. Dat is een lotingstudie. Hiervoor geldt: hoe hoger je gemiddelde cijfer, hoe meer kans om ingeloot te worden. Ik ben dus aan het duimen dat het allemaal een beetje gunstig uitpakt voor haar.

Zien jullie deze mooie quilt? Ben ik via Pinterest op het spoor gekomen. Het patroon heeft Snowflake en is van Edita Sitar. Ze heeft de quilt gemaakt van batikstoffen. Meestal (altijd) vind ik quilts met batikstoffen afschuwelijk, maar deze is erg mooi. (omdat je niet ziet dat er batikstoffen gebruikt zijn natuurlijk....). Of het patroon te koop is weet ik niet, maar volgens mij kan je de quilt ook wel zonder patroon maken, als je dat zou willen.

Hier een link naar mijn Pinterest. Ik kan iedereen aanraden te beginnen met Pinterest. Het is echt fantastisch leuk. Om Pinterest op te starten heb je alleen maar een facebook-account nodig.

Groetjes,
Marian

June 11, 2012

Aardbeien en kerstmis

Da's een gekke combi, aardbeien en kerstmis. Maar toch zat ik gisteren met beiden buiten van een kopje koffie te genieten. Kerstmis slaat op de Christmas Garden sampler, waar ik nog steeds regelmatig enkele steekjes op maak.

En de aardbeien: die komen uit eigen tuin. Gisteren was de opbrengst anderhalve kilo. Mmmm heerlijk. Jongste dochter heeft een lekkere taart ervan gemaakt.

Misschien maken we deze taart aanstaande donderdag ook wel, want dan krijgt middelste dochter te horen of ze geslaagd is. Allemaal duimen!

Hier het recept:

5 eieren
75 gram suiker
40 gram gesmolten roomboter
100 gram bloem

Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius.
Doe de suiker en de eieren in een hittebestendige kom. Zet de kom boven een pan met bijna kokend water. Klop met de elektrische mixer totdat het mengsel dikkig wordt. Haal de kom van de pan af en klop nog 2 minuten door.
Voeg langs de rand van het beslag de gesmolten boter toe. Zeef de bloem boven het beslag en roer dit zo voorzichtig mogelijk door elkaar met een spatel. De bedoeling is om zoveel mogelijk lucht in het beslag te houden.
Giet het beslag in een ingevette vorm. Bak de bodem 20 minuten op 180 graden Celcius. (Het handigste is zo'n vorm waarvan de bodem los zit.)

Vlak voor het serveren:
Klop (biologische, echt veel lekkerder) slagroom stijf en leg deze op de bodem. Bedek de slagroom met aardbeien. Pureer enkele aardbeien met wat suiker tot een sausje en giet dat als laatste over de taart.

Groetjes,
Marian

June 10, 2012

Jelly-roll-quilt 3

Ik heb een aantal quilts gemaakt van een jelly roll. Eerder heb ik een stukje geschreven over de eerste en de tweede jelly roll quilt die ik gemaakt heb. Nu dan iets over de derde.

Ook dit patroon komt uit het boek Jelly roll quilts van Pam & Nicky Lintott. Dit boek is echt een aanrader als je voor het eerst een quilt wil gaan maken van een jelly roll. Voor deze quilt heb je eigenlijk anderhalve jelly roll nodig. Je moet er dus ofwel 2 kopen, ofwel 1 kopen en nog 20 stroken van 2,5 inch bijsnijden. Ik heb in de VS in de opruiming 2 jelly rolls gekocht en de "lelijkste" stroken eruit gehaald.

Het naaien is weer heel eenvoudig. Een ingenieuze manier om jelly roll stroken en achtergrondstroken aan elkaar te naaien wordt heel duidelijk uitgelegd in het boek. De quilttop zit dus zo in elkaar.

Bij deze quilt had ik zo langzamerhand genoeg van het werken met een jelly roll. Het was natuurlijk ook de derde keer in korte tijd dat ik met een jelly roll een quilt maakte. Mij bekroop het gevoel dat er weinig van mezelf in deze top zit, behalve dan het uitzoeken van de jelly roll.

Het quilten van deze top was gelukkig wel heel leuk om te doen. Door de grote witte vlakken kon ik er figuren inquilten. Hierdoor voelt de quilt (gelukkig) toch nog als bijzonder aan. En het belangrijkste natuurlijk: jongste dochter is er blij mee.

Inmiddels ben ik er wel een beetje klaar mee met het maken van een jelly-roll-quilt. Grote voordelen zijn: het gaat snel en de kleuren passen mooi bij elkaar. Ik vond het leuk om te leren hoe je door stroken op verschilende manieren aan elkaar te naaien verschillende patronen krijgt. Maar verder: er zit wat mij betreft weinig van mezelf in. Het wordt echt een scrap-quilt, waarvan de kleuren mooi bij elkaar passen, maar waar je weinig invloed op hebt.

Dus: wil je snel een mooie scrap-quilt maken? Pak een jelly roll en ga aan de gang. Maar wil je echt een eigen, unieke quilt maken, met allerlei zelf uitgezochte stofjes? Dan is een jelly roll niet geschikt.

Er volgt nog 1 verhaaltje binnenkort over een vierde jelly-roll-quilt, maar die telt eigenlijk niet omdat ik hem niet van een jelly-roll heb gemaakt.

Groetjes,
Marian

June 8, 2012

De laatste rand

Zoals jullie weten ben ik al een hele tijd aan het worstelen met de laatste rand van Phebe. Maar er komt nu toch echt schot in. Ik heb weliswaar nog niet alle sterretjes af, maar ik ben toch maar eens begonnen met het aan elkaar maken van de sterretjes.

Aan elke kant van een ster maak ik 2 driehoeken vast. Dat doe ik met de hand. Vervolgens zet ik met de naaimachine de sterren aan elkaar tot een lange rij.

Nu nog even puzzelen hoe ik ze aan de lap vastzet. Tussen de sterretjes en de lap komt namelijk nog een strook achtergrondstof. In het patroon staat wel hoe breed die moet zijn, maar omdat ik wat dingen veranderd heb aan mijn quilt kloppen de maten niet meer. Wordt vervolgd.

Groetjes,
Marian

June 5, 2012

Tuinplaatjes

Voor de verandering eens geen verhaaltje over quilten of borduren. Ik laat een paar plaatjes zien van mijn tuin. Die is zo mooi op dit moment. Dat komt natuurlijk toch door die akelige regen van de laatste dagen.

De sla staat er ook al goed bij. De kropjes moeten eigenlijk nog wel een beetje groeien, maar we hebben er vanavond al van gegeten. Jammie.
Achter de sla staan de rabarber en de frambozen. Van de rabarber eten we al volop, maar de frambozen, dat duurt nog wel even.

Jongste dochter met haar konijn Ibbeltje. Het beestje is niet helemaal in orde, dus ze moet even extra geknuffeld worden.

En de laatste foto is van de tomatenplanten. We hebben tomaten in de kas, en die groeien al heel behoorlijk. Deze jongens staan in een pot, pal op het zuiden. Nu nog wachten op goeie zonneschijn, zodat ze groot en sterk worden. Aan zon en een beetje warm weer zijn we trouwens allemaal wel toe, geloof ik.

Groetjes,
Marian

June 4, 2012

Begin van blok 3

Twee blokken heb ik af van de Love Letters Quilt (zie hier en hier). Inmiddels ben ik begonnen aan het derde blok. Alle te appliceren onderdelen heb ik overgetekend op freezer-paper, uitgeknipt en op de stof gestreken. Vervolgens de stof vastgeregen om het freezer-paper.

Dit zijn de stukjes voor het blok "The holly leaf". Voor dit blok worden 65 verschillende onderdelen geappliceerd.

De lap waarop geappliceerd wordt heb ik al op maat geknipt. Ik heb het blok zo gestreken dat ik het midden en de diagonale lijnen goed kan zien. Op gevoel leg ik dan de onderdelen op het blok. Ik teken het patroon dus niet over op de achtergrondstof.

Groeten,
Marian

June 3, 2012

Een nieuw speeltje: Pinterest

Ik heb een  nieuw speeltje op internet. Het heet Pinterest. Zeer verslavend!! Jullie zijn dus gewaarschuwd.

Wat is Pinterest? Hier staat een uitgebreid verhaal te lezen. Maar feitelijk is Pinterest een soort online prikbord, waar je plaatjes, die je op internet vindt kunt "opplakken". Je kunt verschillende categorieën prikborden maken. Ook is het mogelijk om in de prikborden van andere gebruikers te kijken en van daaruit mooie plaatjes te  "repinnen", oftewel op je eigen prikbord erbij zetten.

Wat ik er leuk aan vind? Op internet kom ik heel veel plaatjes van mooie quilts tegen. Die zet ik nu allemaal op mijn prikbord, waardoor ik een overzicht krijg van quilts, die ik mooi vind.

Maar het is ook gewoon leuk om al die mooie plaatjes bij elkaar te zien. Kijk maar naar deze mooie foto met een prachtige sampler-quilt erop:

Rechts bovenaan op dit blog staat een link naar mijn Pinterest.

Groetjes,
Marian

June 1, 2012

Bijzonder

Wat is bloggen toch bijzonder. Dank zij mijn blog en dat van Judith zijn wij met elkaar in contact gekomen. En dat resulteerde erin dat ze vanmorgen samen met haar zus Karin (LZ-tje voor ingewijden) bij mij zijn langsgekomen. En zo gek: alsof we mekaar al jaren kenden. Ik had gezorgd voor koffie. En omdat op de foto's van de quiltbijeenkomsten van Judith altijd ook wat lekkers staat, had ik een rabarbertaart gebakken.

Middelste dochter had me nog zo gewaarschuwd: "Mam, zou je dat nou wel doen? Afspreken via internet; daar heb je mij altijd voor gewaarschuwd om dat nooit te doen." Tja, dat is dan dus niet zo konsekwent van mij. Maar ik kan iedereen geruststellen: Judith en Karin zijn niet gevaarlijk, maar wel heel gezellig.

Ze mochten alleen komen als ze ook wat quilts mee zouden nemen. En dat hebben ze gedaan. Hier Karin met haar prachtige SBS-quilt.

En Judith met haar mooie Dear Jane top. Het middelste blokje is een prachtig groen stofje.

We waren nog lang niet uitgepraat, maar Judith en Karin moesten naar de Dear-Jane-club bij Petra Prins. Maar we hebben afgesproken dat we vaker bij elkaar komen. Misschien hebben we dan ook nog tijd om wat steekjes te zetten. Want daar is het vanmorgen helemaal niet van gekomen. We hadden het te druk met kleppen over quilts, quiltwinkels en (quilt)reizen naar Amerika.

Fijn weekend.
Marian
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...