August 29, 2012

12 blokken aan elkaar

't Is even een klusje, maar dan heb je ook wat: de kompasrozen zitten aan elkaar. Ik heb ze met de hand aan elkaar genaaid. Op de machine durfde ik toch niet goed. De puntjes van de kleine sterren moeten natuurlijk wel precies kloppen. Ik heb altijd het gevoel dat dit bij mij beter lukt als ik het met de hand naai.

Het was nog een heel gepuzzel welk blok waar moest komen. De hele familie kwam eraan te pas, maar uiteindelijk werden we het eens over de rangschikking.

Nu de rand nog eraan zetten. De halve kleine sterretjes die nu langs de rand zitten worden hierin aangevuld tot hele sterren.

Groetjes,
Marian

August 27, 2012

Kompasroosquilt: blok 12

Afgelopen zaterdag zette ik de laatste steekjes aan blok 12 van mijn kompasroosquilt. Met een beetje weemoed, zoals altijd als ik iets op quiltgebied afrond. De afgelopen 12 maanden zijn deze quiltblokken namelijk deel gaan uitmaken van mijn quiltleven. Elke maand heb ik 1 blok gemaakt. Ik ben begonnen in September 2011 en nu eind Augustus 2012 is blok 12 af. Een soort BOM, maar dan zelf opgelegd en zelf bedacht.

Het is best een lastig blok om te maken. Elke keer dat ik er 1 afhad was ik blij. Even vrij, want de volgende maand hoefde ik er pas weer 1 te maken. Het patroon heb ik zelf in mekaar geknutseld, gebaseerd op een quilt in de Knipmode van januari 1999 en het patronenboek van Karin Pieterse. Ik heb me prachtig aan mijn eigen planning gehouden. Voor mij is dit een goede manier om een quilt te maken.

Ik ben nu bezig de 12 blokken aan elkaar te zetten. Een tipje van de sluier kan ik al wel oplichten: dit is een foto van het kleine sterretje dat tussen de kompasrozen te zien is.

Groetjes,
MarianAugust 25, 2012

blok 3 Love-letters-quilt

In de vakantie heb ik ook blok 3 van de Love-letters-quilt afgemaakt. Een leuk blok om te maken. Officieel is het nog niet helemaal af, want er moeten nog een heleboel besjes op geapplliceerd worden. Die maak ik in het rood, maar omdat ik geen rood applicatiegaren heb, wacht ik daar nog even mee. Ik ga trouwens niet zoveel besjes doen als in het voorbeeld staat, want ik vind het blok al vol genoeg.

Het blok heb ik verkleind. Hoe ik dat gedaan heb is hier te lezen.

Dan nog even een toeristische tip:
Gisteren hebben wij middelste dochter verhuisd naar Groningen. Omdat we nog wat tijd over hadden zijn we naar het Groninger Museum geweest. Daar is nu de tentoonstelling "Painting Canada - Tom Thomson and the Group of Seven" te zien. Echt heel erg de moeite waard. 1 van de mooiste schilderijen vond ik deze van A.Y. Jackson uit 1926 genaamd "Winter Quebec".

De tentoonstelling is nog te zien tot en met 30 september 2012.

Groetjes,
Marian

August 22, 2012

Blok 11

Ik heb natuurlijk niet stilgezeten in de lange, lange zomervakantie die ik gehad heb. In totaal ben ik bijna 7 weken vrij geweest. Heerlijk. We hebben heel veel leuke dingen gedaan en helaas ook minder leuk nieuws gekregen: middelste dochter is niet ingeloot voor de studie geneeskunde. Gelukkig kon ze zich er snel overheen zetten en heeft het haar vakantie niet teveel beïnvloed.

Wat wel heel erg leuk was afgelopen zomer: we zijn met z'n vijven 1 dag naar de Zwarte Cross geweest. We gingen voor het optreden van de Kaiser Chiefs, waarvan we allemaal groot fan zijn. Maar de rest van het evenement is ook zeer de moeite waard. We hebben onze ogen uitgekeken. Dus, als je van muziek, motorcross en bier houdt moet je volgend jaar maar een kijkje komen nemen op dit Achterhoekse festival. Ik lust geen bier en heb niks met motoren, maar toch heb ik me prima vermaakt. Meer info over de Zwarte Cross is hier te vinden.

Is er ook nog gequilt afgelopen zomervakantie? Jazeker!!! Blok 11 van mijn kompasroosquilt is af.

Ik weet niet wat voor rare vlek rechtsboven in het blok zit. Dat ligt aan de foto en is gelukkig op het blok zelf niet te zien.
Zo zien de 11 blokken er nu uit. Ze zitten nog niet aan elkaar, vandaar dat de kleine sterretjes nog niet zo goed te zien zijn.

Nog 1 blok te gaan en dan de rand. Daar was ik nog over aan het dubben, maar ik weet nu wat voor rand ik erom heen ga maken. Dat laat ik t.z.t. wel zien.

En voor wie de Kaiser Chiefs niet kent: hier een filmpje van 1 van hun grootste hits.

Groetjes,
Marian

August 19, 2012

Niet handig...

Aanstaande woensdag moet ik mijn Dear Jane quilt inleveren voor de tentoonstelling van het Quiltersgilde in Deventer. Ik heb een uitgebreide brief met instructies gekregen voor het labelen en vervoeren van de quilt. Ook moet aan de quilt een tunnel worden gemaakt, zodat ie kan hangen. En ja, hoe gaat dat dan bij mij.... Eerst is er nog tijd genoeg, en dan zijn er nog zoveel andere leuke dingen te doen en dan.... is het ineens het laatste weekend en moet het toch echt gebeuren.

Dus tijdens het warmste weekend sinds jaren zit ik onder mijn quilt te puffen om een tunnel eraan te naaien. Tja, beter plannen in het vervolg.

Groetjes,
Marian

August 10, 2012

Mooi-7: red-and-white quilt

Ik ben gek op rood-witte quilts. Als je op internet gaat zoeken kom je de mooiste exemplaren tegen. Een prachtig voorbeeld van zo'n rood-witte quilt is deze:

Over deze quilt kan ik niet meer informatie vinden dan dat hij gemaakt is tussen 1850 en 1875 en in het bezit zou zijn van het New England Quilt Museum. Ik heb inmiddels al 1 blokje gemaakt, gewoon voor de lol. En weet je wat zo gek is: het is heel saai om te doen. En da's raar: een saai werkje levert een mooie quilt op. Een ervaren quiltster gaf mij de tip om zo'n quilt altijd met de naaimachine te maken. Dat gaat lekker snel en dan valt het niet zo op als het een saai werkje is.

Een andere mooie rood-witte quilt is deze:

Het patroon is HIER te koop. De originele quilt is inmiddels in HAAR bezit.

Groetjes,
Marian

August 9, 2012

Mooi-6


Vandaag eens iets anders. Ik wil jullie graag wijzen op de tv-serie “The Bridge”. Ook verkrijgbaar op DVD. Dit hebben manlief en ik deze zomer zitten kijken en is echt heel erg de moeite waard.

Het is een Zweed-Deense misdaadserie en begint met het lijk van een vrouw dat midden op de Sontbrug gevonden wordt. De Sontbrug is de brug die Denemarken en Zweden met elkaar verbindt. Ik zal verder niet teveel verklappen, maar de serie is zeer de moeite waard om te bekijken. Het zijn 6 afleveringen van 60 minuten. Er wordt Zweeds en Deens gesproken (hoewel ik het verschil niet hoor). In het begin is dat raar, maar later wordt dat heel erg leuk. De opnames zijn prachtig, vooral van de brug. Daar moeten de politiemensen alsmaar overheen rijden. Het lijk is namelijk midden op de brug gevonden, waardoor het onderzoek geleid wordt door de Zweedse en de Deense politie samen. Ook de beelden van Kopenhagen en Malmö zijn prachtig.

Wat mij betreft is de ster van de serie de actrice Sofia Helin. Zij portretteert  de, enigszins sociaal gehandicapte, Zweedse rechercheur Saga Norèn op een prachtige manier.

Kortom, een aanrader deze serie. Het is bloedstollend spannend, maar niet bloederig of horror-achtig. Wij hebben van deze serie genoten, en dat wil ik graag delen met jullie

Groetjes,
Marian 

August 8, 2012

Mooi-5

Vandaag laat ik een log-cabin-quilt zien. Eigenlijk zijn log-cabin-quilts meestal niet zo mijn smaak. Het blok vind ik leuk, en dan met name de betekenis die het heeft. Ook is het een leuk blok om te maken. Maar zo gauw al die blokken aan elkaar gezet zijn, gaat voor mij de lol er een beetje af. Het is gewoon niet mijn ding, al die lichte en donkere banen in een log-cabin-quilt. Tot ik deze quilt zag:

De quilt is afkomstig van  het blog Mias Landiv. Mia woont in Noorwegen en houdt een heel mooi, kleurig blog bij. Ze haakt, breit en maakt ook nog quilts. Ze heeft haar huis leuk ingericht en heeft daarnaast ook nog een mooie (moes)tuin. En deze lichte, vrolijke log-cabin is een prachtig voorbeeld  hoe haar blog eruit ziet.

Groetjes,
Marian

P.S. Als ik jullie reacties lees en zie hoeveel mensen de berichtjes lezen, geloof ik dat deze "Mooi"-serie wel aanslaat. En weet je wat voor mij zo leuk is: er reageren nieuwe mensen, waardoor ik weer nieuwe blogs leer kennen. Ik ga dus nog maar even door met deze berichtjes.


August 7, 2012

Mooi-4

In de zomer van 2008 was ik met man en kinderen op vakantie in Frankrijk. Als we op vakantie zijn koop ik graag buitenlandse handwerk-, tuin- en kooktijdschriften. Zo ook toen. Marie Claire Idees is 1 van de tijdschriften die ik toen gekocht heb. En daar staat me toch een mooie quilt in. Zelfs de onervaren quiltster, die ik toen nog was, herkende meteen dat dit een plaatje is.

Jammer genoeg staat bij de foto in het tijdschrift geen beschrijving. Die kon je bestellen bij de redactie van het blad, maar dat heb ik nooit gedaan. Maar zo moeilijk kan het niet zijn om zo'n soort quilt te maken. Volgens mij zijn het allemaal Dear-Jane-achtige blokjes.

De quilt staat in Marie Claire Idees nummer 69 van juni 2008.

Groetjes,
Marian

August 6, 2012

Mooi-3

Ik houd niet alleen van quilten, hoewel dat soms wel zo lijkt. Haken vind ik ook ontzettend leuk. Zelf heb ik enkele zomers geleden een deken gehaakt. Echt heel leuk om te doen. De deken ligt op de kamer van jongste dochter en is nog steeds heel mooi. Het berichtje dat ik hierover schreef is trouwens verreweg het meeste gelezen van alle berichten op dit blog. Regelmatig krijg ik mailtjes of ik het patroon nog heb (niet dus).

Bovenstaande deken vind ik heel erg mooi. Hij is gemaakt door Lucy van Attic 24. Lucy haakt de mooiste dingen. Vooral haar kleurgebruik vind ik prachtig. Ooit ga ik ook zo'n deken haken. Hier vind je een leuk berichtje waarin Lucy wat over zichzelf vertelt en heel veel mooi haakwerk laat zien.

Wil je weten hoe je deze deken moet haken? Wieke is er ook mee bezig en heeft een beschrijving gemaakt die je HIER kunt vinden. Ook Lucy (van Quilting with the Past) is een ripple blanket aan het maken.AANVULLING 1: Willy heeft de link gegeven naar het blogbericht waarin Lucy uitlegt hoe ze de deken haakt.


AANVULLING 2: Breienmaar heeft de link gegeven naar de Nederlandse vertaling van Lucy's uitleg. Zij is zelf ook bezig met een ripple blanket.


Groetjes,
Marian

August 5, 2012

Mooi-2

Vandaag een foto van een quilt van Laurie Simpson. Laurie vormt samen met haar zus Polly het duo Minick and Simpson. Ze ontwerpen stoffen voor Moda. Daarnaast ontwerpen ze quilts en hook rugs. De stoffen, quilts en rugs die ze ontwerpen hebben een hoog "Americana"-gehalte. Dat wil zeggen dat er vaak Amerikaanse vlaggen en overige Amerikaanse onderwerpen in voor komen, zoals bijvoorbeeld onafhankelijkheidsdag (4th of july). De kleuren die ze gebruiken zijn daardoor vaak blauw, rood en wit (van de Amerikaanse vlag). Nou zal ik niet gauw een quilt maken met een Amerikaanse vlag erin, maar de gebruikte kleuren vind ik wel heel mooi. Deze quilt heb ik gemaakt van een jellyroll van Minick and Simpson.  De dames hebben ook een blog.

Bovenstaande quilt vind ik eenvoudig en mooi. Ik had de foto al enkele maanden geleden opgeslagen. Toen zag ik tot mijn verrassing dat het patroon van deze quilt in Quiltmania nr 90 staat (juli/aug 2012). Ook staat in deze Quiltmania een artikel over het huis van Polly Minick, met prachtige foto's van blauw-witte quilts. De rand van bovenstaande quilt vind ik trouwens minder, die zou ik anders maken.

Fijne zondag! Ik ga naar de Deventer boekenmarkt. Hopelijk kom ik wat mooie en betaalbare handwerkboeken tegen.

Marian

P.S. De informatie die ik geef over de quilts is niet altijd correct en volledig. Gisteren waren Diana en Ageeth zo vriendelijk om wat extra info te schrijven over de Civil War Bride quilt. Dat vind ik hartstikke leuk. Ik heb mijn berichtje van gisteren dan ook uitgebreid met hun informatie. Dus als je meer weet over de foto die ik laat zien: laat het me weten.

August 4, 2012

Mooi-1

De komende weken zal ik foto's op mijn blog zetten van quilts, borduurwerk of andere zaken die mij inspireren. Vaak zijn het dingen die ik al zwervend over het internet gevonden heb. Ik hang ze op mijn digitale prikbord (Pinterest). Maar via mijn blog wil ik een aantal bijzondere vondsten met jullie delen. Ik zal proberen de link erbij te zetten, maar jammer genoeg gaat dat niet altijd lukken.


Vandaag een foto van de Civil War Diary bride quilt van Susi:


Ga eens op haar blog kijken. Ze maakt prachtige quilts in een razend tempo.


Aanvulling van DianaKleine correctie : niet civil war diary quilt maar Civil War Bride Quilt. Deze quilt is een variatie op de Bird in Paradise Quilt die in het American Folk Art Museum hangt. Deze versie die Susi maakt is volgens het patroon van Corliss Searcey. Voor wie daarmee bezig is, is er zelfs een speciaal blog.
Aanvulling van Ageeth: Het origineel, dat in het American Folk Art Museum hangt, heeft ook geen "groom", dus blijft het een raadsel, waarom de bruid geen "gom" heeft (verloving verbroken, gesneuveld in de oorlog, alle trieste redenen zijn te bedenken).Groetjes,
Marian
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...