September 27, 2012

Kompasroosquilt

Het eerste deel van de rand om de kompasroosquilt zit erom. Het was toch nog een flink karwei, want in totaal heb ik nog 8 van die kleine sterretjes moeten maken. Maar nu zit dan alles aan elkaar.

Nu ga ik er nog een smalle rand van driehoekjes omheen maken. Ik ben er niet zeker van of het mooi wordt, dus ik doe eerst een klein stukje. Als het niet mooi is, dan laat ik de quilt zoals die nu is. Dus dat is nog even afwachten.

De quilt is gemaakt van 2 jellyrolls en een groot stuk bijpassende wit/groene achtergrondstof. Toen ik het geheel kocht had ik nog geen idee wat ik ervan wilde maken. En wat blijkt nu: ik heb precies genoeg achtergrondstof. Dus dat is boffen, want meestal komt het niet zo mooi uit.

Groetjes,
Marian

September 23, 2012

Jelly-roll-quilt 4: de aanleiding.

Eerder heb ik 3 verhaaltjes geschreven over quilts die ik van een jelly-roll gemaakt heb. Hier, hier en hier vind je deze.

In maart 2008 was ik echt goed met het quilt-virus besmet geraakt. Dit na een cursus in de winkel van Petra Prins. Daar heb ik met de hand een sampler-quilt leren maken. Een openbaring. Wat was dat leuk om te doen. In die tijd zette ik ook mijn eerste stappen op het wereld wijde web. Ik zat daar natuurlijk al eerder, maar nu ging de quilt-wereld voor mij open. Wat een leuke blogs kwam ik daar tegen. De eerste blogs die ik ontdekte zijn nog steeds favoriet bij mij: Annelies, Ingrid en Wilma. Bij jullie vast en zeker bekend. Nog steeds lees ik elk bericht dat op deze blogs verschijnt. Dat is een soort van traditie geworden.

Maar wat ik ook tegenkwam op internet waren stoffenwinkels. Ik had nog nooit van Moda gehoord en wist al helemaal niet dat stoffen in een serie gemaakt werden. En dat je daarvan een stapeltje kon kopen. Wauw, wat een verleidelijkheden zag ik daar. Na lang dubben kocht ik zo'n stapeltje stoffen.


Ik weet nog goed dat het pakketje thuis bezorgd werd. Een prachtig stapeltje fat-quarters in mooie heldere stoffen. Met een mooi lintje eromheen. Ik durfde amper het lintje ervan af te halen. Weken heeft het zo op de kast in de kamer gestaan. Wat een genot.

Maar ja, ik moest er ook iets van gaan maken. Wat? Geen idee. Tot ik in de eerstvolgende Quiltmania een patroon tegenkwam van een quilt waarin veel verschillende stoffen werden verwerkt. Het bleek een soort promotie te zijn van een quilt uit het boek "Jelly Roll Quilts" van Pam en Nicky Lintott. Je kon de quilt met de machine maken van een jelly-roll, maar ook met de hand. En dat laatste had ik geleerd op de cursus, dus dat heb ik gedaan. Van mijn mooie stapeltje fat-quarters. Met de (quilt)kennis van nu zou ik dat natuurlijk nooit op zo'n tijdrovende manier gedaan hebben, maar toen wist ik niet beter.

In een volgend bericht zal ik iets meer over de quilt vertellen. Hier alvast een detail-foto van de quilt.

De stoffen die ik voor de quilt gebruikt heb komen uit de serie Sweet van Urban Chicks.

Fijne (quilt)zondag allemaal.

September 21, 2012

Learn-to-knit afghan: het begin

Wat leuk al die reacties op de LtK-deken. Vandaag nog wat meer info over de deken.

De deken wordt gemaakt van 4 kleuren. Meer kan waarschijnlijk ook, maar de blokken worden in een bepaalde volgorde aan elkaar gemaakt. Voor de verandering ben ik een keer niet eigenwijs en heb me aan dit voorschrift gehouden. In het boek wordt per blok aangegeven met welke kleur gebreid moet worden: kleur A, kleur B, kleur C of kleur D. Sommige blokken worden in 1 kleur gebreid, andere in 2 kleuren. De kleuren A en B worden het meest gebruikt.

Blok 1 van de LtK-deken (wit en jeansblauw):

Ik heb gekozen voor wit (A), lichtblauw (B), jeansblauw (C) en marine (D). Ik gebruik als garen Punto van het merk Schachenmayr Nomotta. Dit bestaat voor 55% uit katoen en 45% uit acryl. Het voordeel hiervan is dat het niet zo zwaar is als katoen en niet zo duur als Merinowol. Katoen heb ik eerder gebruikt in mijn gehaakte deken en Merinowol voor de Groninger meebreideken.

Blok 2 van de LtK-deken (lichtblauw en marine):

Sommige blokken krullen wel erg. Voordat ik ze aan elkaar maak ga ik elk blok eerst op maat maken, oftewel blokken. Maar goed, zover ben ik nog lang niet.
De eerste blokjes zijn heel gemakkelijk te maken. Alleen maar recht en averecht breien, dus dat is geen probleem. Maar verderop in het boek zien de blokken er (veel) moeilijker uit....

Blok 3 van de LtK-deken (lichtblauw):

Ik zet gewoon net zoveel steken op als in het boek staat. Dat resulteert in een blok van ongeveer 17 bij 17 cm.

Het boek is in het engels, dus dat betekent dat ik mij wel enkele engelse brei-termen eigen moet maken. Onder aan elk berichtje zal ik een vertaling zetten.

stitch = steek
row = rij
to cast stitches on = steken opzetten
k = knit = recht
p = purl = averecht
RS = right side = goede kant
WS = wrong side = achterkant

Groetjes,
Marian

Het patroon van de LtK-deken staat in een boek, geschreven door Barbara G. Walker. De titel van het boek is "Learn-to-Knit Afghan Book". ISBN 0-942018-13-3

September 19, 2012

The Learn-to-Knit afghan

Naast quilten en borduren vind ik breien en haken ook heel leuk om te doen. Maar ja, een chronisch gebrek aan tijd maakt dat ik toch moeilijke keuzes moet maken. Vandaar dat ik het nog niet zo vaak over breien heb gehad. Wel heb ik mijn Groninger meebreideken een paar keer laten zien. Deze deken bestaat uit 25 verschillende vierkantjes. (Wil je er meer over weten: klik dan hier even.) Ik vond dat zo leuk om te doen dat ik op zoek ben gegaan naar andere dekens om te breien. Ik heb er verschillende gevonden, maar de leukste leek me de Learn-to-Knit afghan. In goed Nederlands betekent dit de Leer-Breien deken.

In 2010 ben ik hiermee begonnen. Maar ja, hoe gaat dat dan: de eerste weken deed ik niks anders dan breien en vervolgens kwam er mondjesmaat een blokje af. En uiteindelijk viel de productie helemaal stil. Maar, geïnspireerd door al die leuke breirollen die ik op diverse blogs zie, heb ik mijn werkje ook weer eens uit de kast gepakt. 13 blokjes heb ik al af en de 14e staat op de pennen. Dat lijkt al heel wat. Maar wat ik nog niet verteld had: de LtK-deken bestaat uit 63 verschillende blokjes. Jazeker, 63! Ik heb dus nog wel even te gaan.

Ik zal de komende tijd nog wel een paar blogjes wijden aan deze deken: welke technieken gebruikt worden, hoeveel kleuren, welke wol etc. Maar kun je nou niet wachten en wil je alvast een voorbeeld zien, kijk hier dan eens. Er is zelfs een blog waar een groep hun vorderingen laat zien. Dat blog kun je hier vinden.

Het patroon van de LtK-deken staat in een boek, geschreven door Barbara G. Walker.Groetjes,
Marian

September 16, 2012

LLQ blok 6 is af

Vanmorgen bij de koffie heb ik blok 6 van de Love-Letters-Quilt afgemaakt.

Zo langzamerhand wordt het een beetje saai, al die vazen. Dit is, geloof ik, het dip-moment van deze quilt. Nu is het een kwestie van even doorbijten. Ik houd mezelf voor dat ik nog maar 2 blokken met een vaas hoef te maken en daarna mag ik een leuke krans gaan appliceren.
Hebben jullie ook wel eens last van zulke dipmomenten?

Groetjes,
Marian

September 14, 2012

LLQ Blok 6: details

Neen, blok 6 van de Love-Letters-Quilt is nog niet af. Zo snel gaat dat niet. Er gaan heel wat uurtjes overheen voordat zo'n blok af is.
Ik appliceer altijd met freezer paper. Ik weet dat er andere methodes zijn, maar dit werkt voor mij het beste. Maar af en toe is het een heel gepuzzel. Kijk maar eens naar onderstaande foto.

De bloem bestaat uit verschillende delen, die over elkaar heen geappliceerd worden. De verschillende onderdelen moeten in de goede volgorde geappliceerd worden, want anders kan het freezer paper er niet meer uit. Dat is even een gepuzzel, maar zo langzamerhand krijg ik door welke volgorde ik moet aanhouden.

Hier nog een voorbeeld van een bloem die uit verschillende onderdelen en stoffen bestaat.

Groetjes,
Marian

September 12, 2012

LLQ: blok 5

Voor de trouwe lezers is het hopelijk meteen duidelijk: LLQ staat voor Love-Letters-Quilt. Jullie hebben nog blok 5 tegoed, dat ik in de zomervakantie heb gemaakt.

Dit was een leuk blok om te maken. De bloemen zijn een beetje opgevuld met rondjes en vierkantjes.
Ik heb alle blokken bij elkaar gelegd en dat ziet er dan zo uit:

't Is al een beste quilt. Ik had de blokken op de grond gelegd en ben op een stoel gaan staan om een foto te maken. En nog staan de blokken er niet helemaal op. Elk blok meet zo'n 53 cm. Ik ben van plan om er sashings tussen te maken en ook nog een rand erom heen. Dat wordt dus (weer) een joekel van een quilt. Ik lees regelmatig op blogs dat quiltsters van die leuke kleine quiltjes maken. Maar op 1 of andere manier worden het bij mij altijd van die grote quilts.

Ik ben nu bezig met blok 6. Volgende week hebben we weer Baltimore-bee en dan wil ik dat blok ook graag afhebben. Dus vanavond ga ik naar de verkiezingsuitslagen kijken en ondertussen lekker appliceren.

Groetjes,
Marian

September 10, 2012

Deventer: prachtige quilts


Dank jullie wel voor al jullie complimenten over mijn Dear Jane quilt. Ik word er gewoon verlegen van. Jullie reacties zijn heel goed voor mijn quilt-zelfvertrouwen. Datzelfde geldt voor de reactie van Joes Meesters. We kwamen Joes bij toeval op de tentoonstelling tegen bij mijn quil. Ze zei ook een paar heel aardige dingen over mijn quilt en had bovendien nog een verrassing voor mij in petto. Maar daar mag ik nog niks over vertellen. Jullie horen hier nog over.

Afgelopen vrijdag ben ik 's ochtends al op de tentoonstelling geweest. En wat een prachtige quilts hingen daar. Dit vond ik de 3 mooiste quilts.
Ik heb geen idee wie de maaksters zijn. Misschien lezen ze hier mee. Ik wil ze bij deze laten weten dat ik hun quilts prachtig vind. Met name bij de quilt met het borduurwerk erin was het vrijdagochtend al heel druk. Ik was duidelijk niet de enige die deze quilt mooi vindt.

Groetjes,
Marian

September 7, 2012

Deventer

In de grote of Lebuinuskerk in Deventer is vandaag de algemene tentoonstelling van het Quiltersgilde van start gegaan. Ik kan iedereen aanraden om er heen te gaan, want er hangt een groot aantal schitterende quilts in die prachtige kerk.

Jullie zullen mij hopelijk niet kwalijk nemen dat ik een foto laat zien van mijn eigen Dear Jane quilt, die ook op de tentoonstelling hangt. Ik kan eerlijk waar niet zeggen of de quilt daar terecht hangt. Na zolang eraan gewerkt te hebben, ben ik mijn eigen quilt namelijk heel gewoon gaan vinden. Maar ik kreeg vanmorgen wel een heel trots gevoel, toen ik de quilt daar zo zag hangen.

De foto is niet fantastisch, want de zon scheen door de kerkramen naar binnen. Maar de kerk is een prachtige locatie voor de tentoonstelling.

Groetjes,
Marian

September 2, 2012

Vervolg vakantiewerkjes.

In de zomervakantie heb ik 4 blokken van mijn Love-Letters-Quilt afgemaakt. Dat maakt dat de teller op 6 in totaal staat. Blok 1 tot en met 3 had ik al eerder laten zien. Dit is blok 4 (en de tweede die ik in de vakantie gemaakt heb).

Weer zo'n leuk blok om te maken. Ik probeer voor alle vazen (8 in totaal) een ander bruin stofje te gebruiken. Ik heb al even in mijn voorraad gekeken en dat gaat lukken. Ik doe om en om bloemetjes- en streepjesstof als achtergrond. Zo zien de 4 blokken eruit bij elkaar

De quilt staat in het boek "When the cold wind blows" van Blackbird Designs.

Groetjes,

Marian
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...