October 31, 2012

Het begin van de rand

Ik heb de rand aan de Love-Letters-quilt gemaakt. Ik ben wel blij dat ik de blokken verkleind heb. De quilt meet met rand 2,20 bij 2,20 meter. Goed voor een 2-persoonsbed dus. Ik had precies genoeg stof voor de rand, dus dat had ik destijds goed ingeschat.

De rand ga ik appliceren. Omdat het middenstuk van 9 blokken al vrij druk is wordt de rand wat rustiger. Ik heb een traditionele rand uitgezocht. 

De applicatierand heb ik niet zelf ontworpen, maar komt uit het boekje "Baltimore applicaties"van Heleen Aten. (Dit boekje is nieuw niet meer te krijgen maar tweedehands (soms) nog wel. Het is een dun boekje, met patroonbijlage, waarin heel duidelijk het appliceren wordt uitgelegd.)  Met een beetje gepuzzel past het patroon precies. Het is wel een hoop werk, maar ik vind het mooi worden. 

Ik hoop de top nog dit jaar af te hebben. En dan? Dan mag ik weer aan een nieuwe (applicatie)quilt beginnen. En ik denk dat ik ook al weet welke, maar dat verklap ik nog niet. Ik kan tenslotte ook nog zo maar van mening veranderen. Wel weet ik welke kleuren ik wil gaan gebruiken, dus de laatste weken ben ik alvast wat stoffen bij elkaar aan het zoeken.

Groetjes,
Marian

October 23, 2012

LLQ: 9 blokken aan elkaar

Het was even een gepruts, maar ik ben wel tevreden met het resultaat. De 9 blokken van de Love-Letters-quilt zitten aan elkaar. Hier en daar niet helemaal recht en niet helemaal naar mijn zin, maar een kniesoor die daar op let.

Ten opzichte van de quilt zoals die in het boek "When the cold wind blows" beschreven staat, heb ik een aantal dingen anders gedaan:
1 ik heb de blokken verkleind tot 75%. Dit betekent dat een blok 53 cm is in het vierkant.
2 ik heb sashings van 2 inch breed tussen de blokken gemaakt. Op de foto is het niet zo goed te zien, maar ze zijn van een geinig streepjesstofje.
3 ik ga een rand rondom de quilt maken waarop ik ook ga appliceren. Voor de rand gebruik ik dezelfde stof als van de sashings.

Dat laatste moet ik nog doen, dus jullie zijn nog niet verlost van berichtjes over deze quilt.

Groetjes,
Marian

October 18, 2012

Tadaah: blok 9

Blok 9 van de Love-letters-quilt was het blok waar ik al die tijd naar uit had gekeken, bij het maken van die duffe vazenblokken. Het is een leuk blok om te maken, maar wel meer werk dan de vazen. De blaadjes in de ring pasten niet helemaal. Die heb ik dus kleiner gemaakt, maar dat heb ik wel vaker moeten doen bij deze quilt. Nu heb ik dus een leeg rondje midden in de quilt. Misschien ga ik daar wel de initialen van onze 3 dochters in borduren.

Nu ga ik eerst nog wat besjes opnaaien in blok 3. Ik heb namelijk eindelijk het rode applicatiegaren gekocht. Daarna moeten alle blokken aan elkaar gemaakt worden. Ik wil eigenlijk sashings ertussen maken, maar dat wordt nog een heel gepruts. Want natuurlijk zijn de blokken niet even groot. Ik houd jullie op de hoogte van de vorderingen.

Gisteren ben ik met jongste dochter een dagje naar Amsterdam geweest. Voor ons Achterhoekers is dat een hele belevenis. Neen, dat is natuurlijk flauwekul, maar we hebben samen wel een leuke dag gehad. We hebben taart gegeten bij "De taart van mijn tante" en hadden geluk: Abel was er ook nog even. Daarna rondgelopen en geshopt. En zelfs nog even tijd voor de quiltwinkel. Maar ik heb me ingehouden en maar 2 lapjes gekocht.

Groetjes,
Marian

October 15, 2012

Wassen-2

Wat leuk, al die uitgebreide reacties op mijn vorige stukje. En de meningen zijn erg verdeeld over het al dan niet van tevoren wassen van de stoffen. Sommigen doen dit altijd en anderen juist nooit.

Ik heb afgelopen vrijdag dus de tussenvulling en een heleboel stofjes gewassen. Bij de stofjes had ik een colour-catcher-doekje gedaan, maar dat was na het wassen nog gewoon wit. Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook niet zo bang ben voor het doorlopen van de stof, maar wel voor het krimpen. Maar dat vinden sommigen juist niet erg, want dan gaat de quilt er antiekerig uitzien.
Het was daarna trouwens wel een heleboel werk om de stofjes te strijken. Het wassen van de tussenvulling viel me enorm mee. Ik heb het uiteindelijk gewoon in de droger gegooid en het kwam er prima uit. Na het quilten zal ik jullie mijn ervaringen laten zien.

Zoals jullie zo langzamerhand wel weten ben ik bezig met de Love-letters-quilt uit het boek "When the cold wind blows" van Blackbird Designs. Daar staat nog een hele mooie quilt in om te maken. Nee, ik bedoel niet de mandjes. Die quilt spreekt me niet zo aan. Nee, ik bedoel deze:

Op bovenstaande foto zijn de kleuren niet zo sprekend, maar het patroon van de quilt is geweldig. Deze staat ook nog op mijn "Wil-ik-nog-ooit-maken"-lijstje. Dat lijstje is trouwens heel lang, maar dat zal niet alleen bij mij zo zijn denk ik.

Dan nog een tip: jullie zouden ook eens moeten kijken op het blog van Marieke. Dat is altijd al leuk, want ze schrijft heel gezellig. Maar nu is er een extra reden: Marieke heeft een heel slimme manier om quiltpatronen over te nemen op de stof. En helemaal niet moeilijk. Marieke dank je wel voor deze slimme tip!

Ik ga nu gauw verder met het laatste blok van de LLQ-quilt.

Groetjes,
Marian

October 12, 2012

Wassen

Wassen, dat is misschien een gek onderwerp op een quiltblog. Maar, het is wel een belangrijke beslissing. Quilts kunnen er heel anders uit gaan zien, afhankelijk van wel of niet wassen.

In navolging van Ingrid was ik mijn quilts in de wasmachine en stop ze daarna in de droger. Of, als het mooi weer is, droog ik ze buiten aan de lijn. Ik vind het wel zo fris om quilts  te wassen, zeker als ze op bed gebruikt worden. Bovendien vind ik de quilts na het maken altijd een beetje smoezelig. Dus ik was ze gewoon. En tot nu toe zonder problemen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog geen applicatiequilts heb gewassen, omdat ik die nog niet af heb. Daar hik ik eerlijk gezegd wel een beetje tegen aan. Ik ben bang dat alle blaadjes etc eraf gaan tijdens het wassen.

Wat ik wel merk na het wassen is dat met name de tussenvulling krimpt. Op zich is dat niet erg voor een gepatchte quilt. Hierdoor komt hij er een beetje antiekerig uit te zien. Maar bij de quilt van jongste dochter had ik in de middenblokken mooie hartjes gequilt. Na het wassen van de quilt is de stof in de hartjes een beetje gaan bollen. Ik denk dus dat dat komt omdat de tussenvulling meer is gekrompen dan de stof. En dat vind ik jammer van het quiltwerk.

Op de quiltcursus van Anneke Ek hebben we het ook over het wassen van de tussenvulling gehad. Tijdens de cursus gaan we een quiltsampler maken. Op 1 lap stof worden 16 verschillende patroontjes gequilt. Anneke liet een voorbeeld zien. Bij zo'n quilt is het toch mooier om de tussenvulling te wassen. En de stof ook natuurlijk.

Vanmorgen, op de eerste dag van mijn herfstvakantie, ben ik dus druk geweest met het wassen van stoffen en tussenvulling. De stoffen was ik in de wasmachine op 30 graden. De tussenvulling heb ik in bad gelegd in lauw water. Anneke Ek gaf de tip om de tussenvulling op een laken te leggen en m.b.v. het laken uit het bad te halen. De tussenvulling is niet zo sterk en door het gewicht van het water kan het scheuren. Nu gebruik ik bamboe-tussenvulling en dat is vrij sterk. Ik heb het dus in het bad gewassen, daarna in de wasmachine gecentrifugeerd en vervolgens in de droger gestopt. Ik weet niet of deze manier voor alle tussenvullingen geschikt is, maar voor de bamboe-tussenvulling  wel.

Karin Pieterse adviseert trouwens ook in haar boeken om de stoffen van te voren te wassen. Dus dat is vanaf nu ook mijn goede voornemen. Ik zet in de stoffen die ik was met een textielstift een 'w', zodat ik weet dat ze gewassen zijn.

Wassen jullie je stoffen en tussenvulling ook?

Groetjes,
Marian

October 10, 2012

De laatste vaas.

Joepie, de laatste vaas is ook af. 't Is even doorzetten, maar dan heb je ook wat. Nu nog de krans en dan kunnen alle blokken aan elkaar. Ik ben benieuwd of dat een beetje past, want door het appliceren 'trekken' de blokken erg.

Nu ik bijna alle blokken af heb, heb ik eindelijk applicatiegaren in verschillende kleuren gekocht. Ik durf het haast niet te bekennen, maar alle 8 de vazen met bijbehorende  bloempjes zijn met lichtbeige garen geappliceerd. En dat zie je af en toe best wel. Niet op de foto, maar wel in het echt.

Vanmiddag hadden wij voor het eerst quiltcursus en dat was heel leuk en leerzaam. We gaan een sampler-quilt maken die bestaat uit 16 verschillend gequiltte blokjes. Maar vanmiddag hebben we eerst goed leren quilten. Poeh, dat viel nog niet mee. Ik heb dan wel een Dear Jane doorgequilt, maar mijn techniek kan nog wel wat verbeterd worden. Verder heb ik zitten klungelen (zo voelde het tenminste) met een Ted-Storm-duim-vingerhoed. Nu de komende 2 weken goed oefenen.

Om terug te komen op het applicatiegaren: Anneke, die de quiltcursus geeft, heeft dit ook te koop. Een koffer vol met klosjes in wel 300 kleuren. Dus ik heb eindelijk een paar klosjes gekocht in veel gebruikte kleuren: blauw, bruin, rood en groen.Die ga ik nu gebruiken voor het laatste blok van mijn Love-Letters-quilt.

Groetjes,
Marian

October 6, 2012

Iets nieuws begonnen

Ik heb besloten mijn kompasroosquilt zo te laten en er geen randje meer om  heen te maken. Dat betekent dat de top officieel af is. Omdat ik nog even wacht met doorpitten tot ik het wat beter onder de knie heb (zie bericht over quiltcursus hier), mag ik dus nu van mezelf met iets nieuws beginnen.

Er staan nog heel wat quilts op mijn "wil ik graag nog maken"-lijstje. Maar van de week 's ochtends was ik een keer vroeg wakker en kon ik niet meer slapen. En ineens moest ik denken aan het stapeltje stof dat al een tijdje in de kast ligt. Een paar jaar terug gekocht, via internet, omdat ik de kleuren en motieven zo leuk vond. En toen, 's ochtends vroeg om kwart voor 6, wist ik wat ik van deze stofjes wil gaan maken.

Ik ga een 'eenvoudige' quilt maken, bestaande uit 12 dezelfde blokken op een lichte achtergrond. Elk blok wordt van een ander stofje gemaakt. Tussen de blokken komen sashings, en de rand, nou dat zie ik dan wel weer. Het blok dat ik heb gekozen heet 'Goose in the pond'. Het eerste blok heb ik al af.

Nu zie ik er geen gans in en ook geen vijver, dus waar de naam vandaan komt weet ik niet. Het blok heeft ook nog andere namen. Dat heb ik opgezocht in het leuke boek 5500 quiltpatronen. Bijvoorbeeld Gentleman's fancy, Geometric Garden, Mrs Wolf's Red Beauty, Spider's Den en Young Man's Fancy. Mooi vind ik dat, die namen van quiltblokken.

Ik ga het weer net zo doen als met de kompasroosquilt: elke maand een blok. Of misschien wel 2, want zo moeilijk zijn ze niet. Dan heb ik over een jaartje weer een top af.

Groetjes,
Marian

P.S. De stoffen zijn afkomstig uit de serie Freebird van MoMo en zijn  uitgegeven door Moda.

October 4, 2012

Sterretjes

Onder andere ZIJ en ZIJ zijn bezig met een sterretjesquilt. En wat een prachtige sterretjes maken ze allebei. Bij het kijken zit ik te watertanden. Maar ik kom niet in verleiding hoor. Nee, ik heb mijn sterrenquilt al gemaakt! Nou ja, de top dan. En er moet nog een rand omheen.Maar verder is ie klaar.

Ik kan best begrijpen dat beide dames gek zijn op de sterretjes. Het is een heel leuk en eenvoudig patroon. Het werkt verslavend als je er mee begint. Dus heb je nog een beetje tijd over: gewoon beginnen zou ik zeggen.

Begin van dit jaar heb ik deze top afgemaakt. Ik zat toen een beetje te dubben over de rand, dus vandaar dat de top in de kast belandde. Na het zien van de sterretjes van Ingrid herinnerde ik me mijn eigen sterretjes ineens weer.

Soms is het goed om een top even niet te zien. Want ik weet nu hoe ik het ga doen. Ik ga gewoon een witte rand erom heen maken. En daarna dus nog "even" quilten. Maar daar wacht ik nog maar even mee. Volgende week ga ik namelijk samen met 3 vriendinnen een quiltcursus volgen. En daar leer ik hopelijk om kleinere en meer regelmatige quiltsteekjes te maken. En nog een heleboel andere leuke dingen, zoals bijvoorbeeld trapunto.

Groetjes,
Marian

October 1, 2012

7 vazen met bloemen af

Voor mijn Love-Letters-quilt moet (mag) ik 8 blokken met daarop een vaas met bloemen maken en 1 blok met een krans. Zoals ik vorige keer al zei wordt het een beetje saai al die vazen. Een quiltdip ligt op de loer, maar ik ga gewoon door. De dip krijgt deze keer geen kans. Nog 1 vazenblok te gaan en dan mag ik de krans maken.


Blok 7 is een beetje een herfstachtig blok, dus dat past mooi op deze 1e oktober.
Kijk hier liggen alle vaasjes in de goede volgorde.

De foto is helaas een beetje overbelicht. De quilt meet nu ongeveer 1.60 bij 1.60. Er komt nog een rand omheen. Niet volgens het patroon, maar wel volgens mij.

Nu gauw verder met de laatste vaas.

Groetjes,
Marian


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...