November 29, 2012

4 blokken

Wat leuk gisteren, al die reacties op "woensdag-mandjesdag". Er zijn al een paar quiltsters die de mandjes weer op gaan pakken. Dus we zullen eens zien hoe het gaat lopen.

Ik ben een beetje bezig met het afronden van tops: de love-letter-quilt, Phebe, en mijn sterretjesquilt. Daarnaast ben ik vorige maand ook begonnen met een nieuwe quilt. Niks bijzonder, niks moeilijk; gewoon 12 dezelfde blokken van verschillende stoffen. Ik probeer elke maand 2 blokken te maken. Ook deze maand is dat gelukt.

De blokken zijn ongeveer 38 cm in het vierkant. 12 blokken met sashings en een rand zijn dus voldoende voor een quilt op een 1-persoons bed. Omdat de blokken vrij groot zijn is het een makkelijk werkje voor 's avonds op de bank.

Groetjes,
Marian

November 28, 2012

Woensdag mandjesdag ??


Kennen jullie de term “woensdag mandjesdag” nog? Een paar jaar geleden, toen ik net aan het quilten was, kwam die term op verschillende weblogs langs. Ik meen in 2007 of 2008. Op woensdag lieten veel quiltsters dan van die ienie-mienie-mandjes zien.
Deze mandjes bleken afkomstig te zijn uit een oude Quiltmania. Ik weet zo niet welk nummer. De quilt die in de Quiltmania stond was een prachtig oud exemplaar. Kijk hier is een foto van deze oude quilt.

Er zitten dus heel veel mandjes in. En ik vind hem heel leuk. Maar toendertijd was dat veel te hoog gegrepen voor mij als beginnend quiltster.
Een paar jaar later, tijdens een korte cursus bij Petra Prins, kregen we (met toestemming van Quiltmania) een kopie van het patroon van de quiltmania-mandjesquilt. Dat patroon heb ik zuinig bewaard.

En nu is de tijd gekomen: ik wil ook zo’n mandjesquilt gaan maken.  Dus ik heb eens even rondgestruind op het wereld wijde web op zoek naar al die mandjesquilts die een paar jaar terug op woensdag-mandjes-dag zijn gemaakt. En zo gek, ik kan er maar 3 vinden (klik op de namen en je ziet de mandjesquilt):
Gerda (links, halverwege haar blog staat een klein fotootje)

Toevoeging n.a.v. reacties:
Lia

Nou zijn er twee mogelijkheden:
1.       Jullie hebben de quilt af en ik zoek gewoon niet goed. Wil je mij dan even een linkje sturen, dan zet ik je naam bij bovenstaand lijstje (als je dat wil).
2.       Jullie hebben nog heel veel losse mandjes liggen en de quilt is nog niet af.

Is het laatste het geval? Maar wil je de quilt nog wel afmaken? Dan is dit de gelegenheid om de mandjes weer op  te pakken. Ik ben al begonnen met de eerste mandjes en ga ze regelmatig hier laten zien. Doen jullie mee? Dan stellen we gewoon opnieuw “woensdag mandjesdag” in. 

Groetjes,
Marian

November 25, 2012

Stil

Wat was het stil hè op dit blog afgelopen week. Maar ik heb bepaald niet stil gezeten. Neen, ik ben zelfs heel druk geweest. En daar tussen door af en toe nog wat steekjes gezet. Ik heb zelfs amper tijd gehad om de blogs te lezen, laat staan te reageren. Hopelijk heb ik daar de komende weken weer wat meer tijd voor.

Op quiltgebied is er weinig te melden. Ik ben nog steeds bezig met de rand van de Love-letters-quilt. Ik ben nu bezig met de derde kant en hoop nog steeds dat de top dit jaar af is. De quilt is zo groot dat ik hem niet meer helemaal op de foto krijg. Als hij af is vraag ik de langste mensen in huis om de quilt op te houden. De quilt is namelijk 2.20 meter in het vierkant.
Kijk dit is het blok rechtsonder met rand.

Afgelopen vrijdagochtend waren Judith en haar zus bij mij op de koffie. We hebben gezellig bijgepraat en ondertussen wat steekjes gezet. Jammer genoeg ben ik vergeten om foto's te maken.

Groetjes,
Marian

November 18, 2012

Heel veel quiltboeken

Gisteren zijn wij een dagje naar mijn moeder geweest. Zij woont in Nuenen, vlak bij Eindhoven. Als ik daar ben, ga ik altijd even naar Boekhandel van de Moosdijk. Jullie misschien wel bekend?
Deze boekhandel heeft volgens mij de grootste voorraad quiltboeken van heel Nederland. Klik maar eens op de link. Zie je de foto rechtsonder? 1 hele kast vol met quiltboeken. En dan ook nog zo'n 200 quiltboeken in een grote doos. Die passen niet meer in de kast denk ik. De kast naast de quiltboeken staat vol met boeken over borduren. De kast aan de andere kant vol met boeken over breien en haken.

Dus als je eens in de buurt bent zou ik daar zeker eens heen gaan. Je kunt je daar heel wat uurtjes amuseren.

Vorige week heb ik ook nog het derde blok van de Goose-in-the-Pond quilt gemaakt. Het blok is nog niet gestreken en ligt er wat verfrommeld bij.

Fijne zondag allemaal!
Marian

November 15, 2012

Appliceren

Ik sta in het normale leven open voor allerlei nieuwe dingen. Maar in de techniek van het quilten ben ik heel conservatief. Ik heb eind 2007 in de winkel van Petra Prins een beginnerscursus gevolgd en wat ik daar geleerd heb pas ik nog steeds toe. Patchen doe ik dus met paternoplaat en appliceren met freezer-paper.
 

Zoals ik al eerder heb verteld, hebben wij maandelijks een Baltimore-bee. Daar zie ik mijn quiltvriendinnen op een heel andere manier appliceren dan ik het doe. Maar mijn manier bevalt mij goed dus ik houd het er maar bij.

Eerst teken ik de te appliceren figuren op freezer-paper. Ik ben nu bezig met de rand van mijn Love-letters-quilt. In dit geval maakt het niet uit, maar soms moet je er rekening mee houden dat wat je tekent op het freezer-paper in spiegelbeeld op de stof komt.

Vervolgens strijk ik het freezer-paper op de stof. Ik knip het figuur uit met een klein naadje en rijg het op elkaar.

Daarna appliceer ik de figuur op de lap. Als het goed vast zit trek ik eerst de rijgdraden eruit en vervolgens knip ik aan de achterkant in de achtergrondstof. Ik pulk het freezerpaper eruit. Zo ziet de achterkant er dan uit.

Er zijn vast betere, mooiere, handiger en snellere methoden, maar deze manier van werken bevalt mij goed.

Freezer-paper is in elke quiltwinkel te koop. Ik heb een keer een grote rol gekocht op een beurs bij het Hobbyhoekje. Freezer-paper kun je opnieuw gebruiken. Voor de rand van mijn Love-Letters-quilt doe ik dat ook. Dat lukt natuurlijk alleen als je het freezer-paper voorzichtig loshaalt.

Gebruiken jullie ook freezer-paper voor het appliceren?

Groetjes,
Marian

November 14, 2012

Aan het quilten

Het is altijd weer even wennen vind ik, als ik weer begin met het doorpitten van een quilt. De eerste steekjes zijn wat groot en onregelmatig. So-wie-so ben ik niet zo'n geweldige quiltster. Als er geen naden in de top zitten gaat het nog wel, maar al die dikkere stukken. Ik vraag me af hoe anderen over de naden mooie kleine steekjes maken. Het lukt mij niet.

Gelukkig vind ik het doorpitten geen vervelend werkje. Ja, het maken van een top is natuurlijk leuker, maar dit hoort er nu eenmaal ook bij. Zonder doorpitten geen quilt helaas.

Het is voor mij wel echt een winterwerkje. Een kopje thee, kaarsje aan en dan lekker onder de quilt in wording steekjes zitten maken. Zo kom ik de winter wel door.

Groetjes,
Marian

November 12, 2012

Goose-in-the-pond blok 2

Helemaal vergeten om mijn tweede blok van de Goose-in-the-pond-quilt te laten zien. Het is al een tijdje af.

Dit wordt een heel eenvoudige quilt: 12 blokken, sashings ertussen, een geinig blokje tussen de sashings en klaar is de top. Euh, ik moet nog wel even de volgende 10 blokken maken. En doorpitten. Maar als dat allemaal gebeurd is, dan is het Gansje klaar voor op het logeerbed.

De blokken meten ongeveer 38 cm.

Groetjes,
Marian

November 11, 2012

Kerst-borduren

Vorig jaar in de kerstvakantie was ik heel enthousiast begonnen met het borduren van de Christmas Garden. Jullie weten nog wel: dat mooi borduurpatroon van Blackbird Designs. Maar ja, het werd toch weer een beetje het oude liedje: ergens in mei/juni werd de lap weggelegd. Want er waren zoveel andere leuke dingen om te doen. Maar vorige maand heb ik hem weer eens opgezocht om er verder mee te gaan.

De laatste keer (maart 2012) dat ik het werkje liet zien was ik zover:

Ik ben dus toch wel een beetje opgeschoten. Maar of hij deze kerst al klaar is? Ik ben bang dat ik dat niet ga halen.

Fijne zondag!
Marian

P.S. Het patroon is van Blackbird Designs en is o.a. hier te koop.


November 9, 2012

Zuinig

Gisteren heb ik de achterkant van mijn kompasroosquilt gemaakt.

De top heb ik gemaakt van een jellyroll. Maar ik had nog wat slierten en stukjes over van de jellyroll. Die heb ik gebruikt voor de achterkant. Zuinig hè.

Nadeel is mogelijk dat het quilten moeilijker gaat vanwege de vele naden. Ik heb de achterkant met de naaimachine in elkaar genaaid en de naden opengestreken. Zo hoop ik dat ik bij het doorpitten minder last heb van de dubbele stof.

Eens kijken of ik vanmiddag tijd heb om de quilt te dubbelen. Dat vind ik altijd zo'n vervelend karwei.

Groetjes,
Marian

November 7, 2012

Ik heb geen hekel aan....

... de rand van mijn Love-Letters-quilt. Terwijl dat toch ook heel wat meters zijn, en alsmaar hetzelfde werkje. Blijkbaar liggen die sterretjes van Phebe me niet zo (zie vorig berichtje).

De applicatierand is een heel leuk werkje. Met elke nieuwe slinger of strik zie ik de top mooier worden. Ik ben nu bijna op de helft van de rand en hoop in dit tempo door te kunnen gaan. Appliceren ligt me wel, daar kom ik steeds meer achter.

Wat vinden jullie leuker: patchen of appliceren?

Groetjes,
Marian

November 5, 2012

Ik heb een hekel aan.....

.... medaillonquilts. Jullie dachten nu natuurlijk dat ik iets zou zeggen over bezuinigingen of ziektekostenpremies, maar mooi niet. Geen politiek op mijn blog.

Medaillonquilts dus. Daar heb ik een hekel aan. Niet om naar te kijken. Ook niet om op mijn bed te leggen. Nee ik heb een hekel aan het maken van een medaillonquilt. Zo, dat is eruit.

Kennen jullie deze nog?

Nou, ik ben me toch aan het worstelen met de buitenste sterrenrand. Al maanden maak ik van die duffe Ohio-sterretjes. En er komt maar geen einde aan.
Want dat is mijn probleem met een medaillonquilt: de buitenste randen duren zo lang en zijn zo groot en zo saai. Mijn doorzettingsvermogen is blijkbaar niet groot genoeg voor een medaillonquilt.

Toch zijn er wel heel mooie medaillonquilts hoor. Kijk hier maar eens bij Elisabeth. Of wat dacht je van deze (de beroemde medaillonquilt van Mariet Soethout):

Ik moet (ja het is echt moeten) nog ongeveer 14 sterretjes maken voor mijn Phebe. Dan alles aan elkaar zetten en dan is eindelijk de top klaar. Pfff, ik kijk uit naar dat moment.

Wat een klaagzang hè? Hebben jullie dat ook wel eens: een quilt die wel mooi wordt, maar die toch niet opschiet?

Groetjes,
Marian
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...