Dit blog gaat over van alles, waar ik mee bezig ben. Vaak zal dit borduren of quilten zijn, maar ook andere zaken uit mijn leven komen langs. Een soort dagboek dus. Ik vind het geweldig leuk dat je meeleest!

6 april 2015

Wandeling Radio Kootwijk

Gisteren, op eerste Paasdag, was het prachtig weer. Wij hebben een wandeling gemaakt bij Radio Kootwijk, samen met twee dochters. Radio Kootwijk ligt in de buurt van Apeldoorn.

We hebben de auto geparkeerd op het parkeerterrein bij de watertoren. Vandaar af hebben we een grote ronde om het zendergebouw van Radio Kootwijk gemaakt. Afstand van de wandeling: 7,6 km.Hierboven zie je het hoofdgebouw van Radio Kootwijk. Dit gebouw wordt ook wel gebouw A, of de kathedraal genoemd.

Radio Kootwijk is een voormalig zenderpark, dat in de eerste helft van de vorige eeuw een belangrijke communicatieverbinding vormde tussen Nederland en zijn toenmalige koloniën, met name Nederlands-Indië. Het werd gebouwd vanaf 1918.
Na bestudering van verschillende locaties viel de keuze op een stuk Veluwe, een dunbevolkte streek. Het terrein werd geëgaliseerd, wat inhield dat alle begroeiing werd verwijderd. Zo ontstond een ongestoorde 'zendcirkel'. Voor dit werk werden 150 Amsterdamse werkelozen ingezet.
Het bellen naar Nederlands-Indië kostte 21 gulden voor 3 minuten. In de jaren 20 was dit het gemiddelde weekloon.
Bron van bovenstaande informatie: Wikipedia. Daar (klik) is nog meer achtergrondinformatie te vinden.


Tijdens de wandeling zijn we ook nog over een klein stukje van het Kootwijkerzand (klik) gelopen. Altijd fascinerend, maar gisteren helemaal prachtig, vanwege de mooie wolken.


Onderweg hadden we mooi uitzicht op Radio Kootwijk.


De GPS-beschrijving van de wandeling vind je hier (klik). Om deze te kunnen gebruiken, moet je het bestand eerst opslaan en vervolgens uploaden in je GPS-programma.