Dit blog gaat over van alles, waar ik mee bezig ben. Vaak zal dit borduren of quilten zijn, maar ook andere zaken uit mijn leven komen langs. Een soort dagboek dus. Ik vind het geweldig leuk dat je meeleest!

20 juni 2018

Schilderijen van het Burgerweeshuis: Max Liebermann

Afgelopen zaterdag zijn echtgenoot en ik een dagje naar Den Haag geweest. We namen de rechtstreekse trein van Deventer naar Den Haag en kwamen prachtig op tijd voor de koffie aan. Na de heerlijke koffie (klik) zijn we naar het gemeentemuseum geweest. Daar is nog tot en met aanstaande zondag 24 juni de tentoonstelling te zien "Max Liebermann, een zomers impressionist". Een prachtige tentoonstelling, die zeer de moeite waard is.

Max Liebermann schilderde vaak gewone (arme) mensen en was daarmee verschillend van andere schilders uit die tijd. Rond 1880 heeft hij verschillende schilderijen gemaakt van het Burgerweeshuis in Amsterdam. De beroemdste is deze van de pauzerende meisjes (met al de in zijn latere werk zo kenmerkende lichtvlekken):


Dat brengt me dan bij het leuke boek (klik) van Berthi Smit: "Merk- en stoplappen uit het Burgerweeshuis Amsterdam", met als ondertitel "Ik heb een letter niet goed op de stofdraad geborduurd". Wat een leuk, leerzaam en interessant boek is dat toch. Als je het nog niet gekocht hebt, kan ik het je zeker aanraden.
Bij het boek zit een patroon van een merklap van Kaatje Eijgensteijn. Dan kun je dus je eigen weeshuismerklap maken. Hieronder een foto van de merklap van Kaatje, die Willeke heeft gemaakt.


5 opmerkingen:

Annelein zei

Wat een prachtig schilderij... zo levendig... je hoort de meisjes bijna kwebbelen...

Leuk dat ik "mijn" lap hier tegen kom... Zie nu pas dat er wat kleuren inzitten die ik bij de summersal van Simone ook tegenkom...*Ü*...

Phebe and Jane zei

Ik wil je Kaatje-lap graag eens in het echt zien. Misschien volgende week?

vivici zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Annelies zei

Een prachtig schilderij ! Ik heb het boek met patroon van de Kaatje lap. Wie weet ooit !

Annelein zei

Ik wil net schrijven... als ik denk zal ik het meenemen... Maar dat hoeft helemaal niet... Jullie komen bij mij... :)...