Dit blog gaat over van alles, waar ik mee bezig ben. Vaak zal dit borduren of quilten zijn, maar ook andere zaken uit mijn leven komen langs. Een soort dagboek dus. Ik vind het geweldig leuk dat je meeleest!

29 augustus 2018

De Ploeg

In het Groninger Museum is op dit moment een tentoonstelling van De Ploeg. De Ploeg is een kunstenaarscollectief dat in 1918 in de stad Groningen werd opgericht. De belangrijkste leden waren Jan Wiegers, Johan Dijkstra, Jan Altink, George Martens en Alida Jantina Pott.

Met de naam De Ploeg wilde men aangeven dat er op kunstgebied in Groningen iets nieuws ontwikkeld moest worden. De naam is bedacht door Jan Altink. Hij wilde de Groninger kunst gaan "ontginnen" en dacht daarbij aan het omwoelen van aarde. Hierbij is een ploeg nodig, vandaar de naam. Bovenstaande informatie is afkomstig van Wikipedia.


De Ploegleden waren bewonderaars van Vincent van Gogh en zijn beïnvloed door het Duits expressionisme. Omdat ze hieruit hun eigen stijl ontwikkelden, spreekt men ook wel van het Gronings Expressionisme. De schilders van De Ploeg schilderden vaak het Groningse platteland (zie schilderij hierboven). Echter ook de stad Groningen was een geliefd onderwerp (zie schilderij hieronder van de Vismarkt).


De tentoonstelling in het Groninger Museum is een overzichtstentoonstelling en is zeer de moeite waard. De schilderijen zijn echt fantastisch om te zien en met de gratis audiotour wordt e.e.a. nog verduidelijkt.

De tentoonstelling in het Groninger Museum (klik) is nog te zien tot 4 november 2018.


En als je dan toch in het Noorden van het land bent, zou ik zeker naar de Borg Verhildersum (klik) te Leens gaan. Daar is een kleine maar bijzondere tentoonstelling van De-Ploeg-schilderijen uit privé-bezit. Daarnaast is de borg ook te bezoeken, tezamen met de tuin.

Ik ben door de tentoonstelling geïnspireerd geraakt om eens wat Ploeg-kleuren in mijn quilts toe te gaan passen.

1 opmerking:

Marjan zei

Een geweldige tentoonstelling vond ik het. Ik heb er ook zo van genoten! En die kleuren hè... weergaloos. Echt inspirerend. Heerlijk om naar te kijken, deze prachtige schilderijen!